Близо 180 ученици от 15 населени места в страната мериха сили по време на финалното състезание по роботика. Финалистите са класирани на национално ниво след отсяване в три етапа през учебната година. В началото на годината се регистрираха 97 отбора от 35 града и 4 села, на третия етап успешно предадоха задания 73 отбора, като от тях до фестивала достигнаха 30-те най-добре подготвени.

Състезанието се проведе на 15 юни в София и събра общо 220 участници: 177 ученици и 43 ментори. Отборите се състезаваха в четири направления: робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на научно-изследователски проект. В различните направления учениците изпълняваха мисии с конструираните от тях роботи и показаха умения за работа в екип, умения за решаване на проблеми, следвайки научно изследователски подход, стратегическо мислене и умения за програмиране. Тази година надпреварата се проведе в три дивизии: Премиер - в която са отборите и менторите, които имат повече от два сезона опит; дивизия A - в която са отбори с поне един сезон опит, и дивизия Б - в която са най-новите отбори.

В дивизия Премиер първо място спечели отборът QWERTY 2 от ОУ „Васил Левски", Разград, второ - ROBO MASTERS от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров", Видин, а на трето място се класира CyberTronic от СУ „Саво Савов“, Пирдоп. Победител в дивизия А е PYROBOTIX от ПГ „Найден Геров“, Лом, след него се нарежда YoungForce на ППМГ „Екзарх Антим I", Видин и на трето място – Vendom Genesis JR от СПГЕ „Джон Атанасов“, София. В дивизия Б призът взе Рубик от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, Бургас. В същата дивизия на второ място се класира Kinder Coder от Киндер Кодер – Частен кръжок по програмиране, Свиленград, а на трето - Robot-Ino от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас.

Фестивалът по роботика се организира за четвърти пореден път и е част от програма „Роботика за България“. Програмата е по инициатива на SAP Labs България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ от 2015 г. насам. В организирането на фестивала се включиха над 36 доброволци в ролята на съдии в четирите комисии за трите дивизии и домакини на отборите, много от които бивши състезатели, служители в SAP или ученици.

Освен че вдъхновява интереса на учениците към програмирането и технологиите и предоставя възможности за учене чрез преживяване, програмата поставя специален фокус върху учителите, които са ментори на училищните отбори по роботика. Благодарение на програмата близо 150 учители от страната са обучени както в областта на роботиката, така и в придобиването на редица меки умения. В последното издание се включиха и няколко ученика на възраст 17 години, които са извън състезателната категория, като помощник-ментори и по този начин се осигурява още по-голяма приемственост и развитие на децата и училищният им отбор.

Програма „Роботика за България“ осигурява: обучения за менторите, онлайн подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League, конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom, събирането и анализ на информацията за изследователските проекти, както и обучение за работа в екип и менторство; оборудване за дейността на един отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателно поле.

Сподели!