На 14 май се проведе последната среща от издание 2020 на Инициативата “Журналисти в училище”, част от работата на Фонд „Валя Крушкина“ към Фондация "Работилница за граждански инициативи“, с медийната подкрепа на bTV. Tази година заради възникналото извънредно положение, срещите се провеждаха в онлайн платформа. 

Гост на групата от Средно училище "Райчо Каролев“, град Габрово бе журналистът Десислава Ризова. Учениците показаха интерес и любопитво към професията на журналиста и какви качества и образование е необходимо да притежава човек, за да бъде успешен журналист. Заинтригувани бяха и от емоциите които един журналист преживява преди и след телевизионен репортаж. 

Учениците сами повдигнаха темата за фалшивите новини и питаха как могат да ги разпознават. По-късно в разговора Деси беше провокирана да отговори кой е бил най-интересният й събеседник. Тя сподели история, оставила у нея трайни положителни чувства за среща с възрастна дама от Брюксел, която в продължение на цели 40 години е била евродепутат и се е борила за формирането и опазването на ценностите на Обединена Европа. 

Деси завърши срещата с призив към младежите: „Дори да има журналист, който е заслужил вашето уважение и можете да му вярвате безусловно, винаги имайте собствено мнение, защото в свят, в който всичко е уницифирано, е необходимо да знаете какво е важно за вас, да имате характер и лично мнение“.

Сподели!