Българският букмейкър „Еврофутбол” откри експозиция на текстилния занаят в село Стара Кресна на 16 юли. Събитието е част от кампанията „Живо наследство”, която се осъществява в партньорството с фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

С водосвет за здраве и благоденствие енорийският свещеник отец Климент благослови „Къщата на текстилния занаят” в село Стара Кресна. Етнографската експозиция е резултат от реализирането на проекта на гражданска инициативна група за развитие на община Кресна, финансиран от „Еврофутбол”. Помещението, в което се помещава експозицията е предоставено от кмета на общината.

В специално обособени кътове посетителите могат да видят възстановка на всекидневна стая от кресненска къща – около огнището, разположени софра с трикраки столчета; спалня. Най-голямо внимание в експозицията е отделено на текстила, който е бил водещ занаят за местните жители през годините. Векове наред ръчното тъкачество е едно от основните занятия на българската жена по тези места. Посетителите на „Къщата на текстилния занаят” могат да се насладят на уникалните с неповторимата си изработка и окраска кресненски конопени и вълнени черги, килимени черги, халища, кебета, козяци и плъсти.

Местните жени и деца поздравиха с песни присъстващите на откриването на експозицията. Това превърна събитието в празник за село Стара Кресна.

Инициативата за опазване на текстилния занаят в Кресна е един от 15-те проекта, избрани с конкурс, в кампанията „Живо наследство”, по проект “Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол”. За втора поредна година компанията финансира проекти, които възстановяват и съхраняват фолклорното и културно богатство на България. Обединяват се и се възраждат традициите на нашите предци и историческото ни богатство, голяма част от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика.


За контакти:
Дирекция “Връзки с обществеността”
Тел.: 02/ 81 89 126

Сподели!