Вчера, 16.11.2009, в Дом на киното бе открита фотоизложба „Лицата на невидимото”. Приветствената реч бе поднесена на български език от г-н Джошуа Тембладор от посолството на САЩ. "Понякога е лесно да игнорираме или да пренебрегнем хората в неравностойно положение, защото не искаме да повярваме или не мислим, че може да има разрешение на тези реални и трудни проблеми" - сподели г-н Тембладор. "Вглеждайки се отблизо, обаче, както и тези снимки ни карат да правим, е важна стъпка в посока намирането на иновативни начини за работа за постигането на общите ни цели за включване и уважение. Събития като днешното ни дават възможност да се съберем и да извадим наяве проблемите на тези, които са маргинализирани. Мисля, че фотографиите са достатъчно красноречиви" - изтъкна дипломата.

 

На откриването присъстваха представители на бизнеса и медиите, фото-средите и неправителствения сектор, както и много киноманиаци, тъй като изложбата съвпада по време с фестивала Киномания. След официалната част гостите си побъбриха на чаша вино за социалните каузи и тяхната видимост, за благотворителността на бизнеса у нас, за мястото на фотографията в изкуството и живота.

 
Изложбата включва фотоси, придружени от кратки поетични пояснения, които отразяват пътешественическите впечатления на автора - фотографът Тихомир Илиев. Той обхожда шест населени места в западна България, в които граждански организации или групи работят по различни теми, обединени от религиозното си и етническото разнообразие – католици, православни и християни, българи, роми, турци, банатски българи... Общо за всички тях е също обединението около някаква значима за местната общност идея, около която цялата общност работи заедно, с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”.


Изложбата ще продължи до края на ноември в Дом на киното, след което ще се отправи на пътешествие из страната. Градовете, изразили желание и интерес да я подкрепят до този момент, са Стара Загора, Варна, Пловдив, Габрово, Русе и Бургас. Концепцията на изложбата е да пътува из пространства, които не са непременно обозначени като културни (МОЛ Варна се включва образцово в тази концепция като домакин на изложбата през февруари) – за да може посланието й да достигне до по-широк кръг посетители, а не само до тези, които следят редовно културния афиш.


Организаторите, фондация „Работилница за граждански инициативи”, са отворени за нови покани и домакинства, които да приютят за кратък период техните фотоси. Предвидени са благотворителни разпродажби на фотоси в различни формати.


Повече за проекта и за пътя на изложбата може да намерите на адрес: http://www.thefacesoftheinvisible.blogspot.com/


Изложбата се реализира с медийното партньорство на списанията „За хората”, „Обекти”, „Осем” и „Програмата”.


Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Американския народ чрез Американската агенция за международно развитие, Балканския тръст за демокрация и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Сподели!