Организатор на срещата между дарители и надарени, наречена „Дарителски кръг”  беше Обществен дарителски фонд Сливен, като инициативата е вдъхновена от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK), а  Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е организацията пренесла модела и подкрепяща развиването му на територията на цяла България.

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” обединява прогресивно мислещи хора, които имат интерес да даряват в подкрепа на граждански инициативи за позитивна социална промяна. Срещите на кръга дават възможност на дарителите да влязат в пряк контакт с организации и неформални групи от гражданското общество, които представят интересни идеи, проекти и каузи, свързани с подобряване на качеството на живот в общността.

В рамките на проведения пореден Дарителски кръг в Сливен, индивидуални дарители, местен бизнес, институции и граждани обсъждаха 6 проекта, за чието реализиране се събраха дарения на обща стойност от 14 100 лева (необходимия минимум от средства за реализиране на проектите).

След събиране и прехвърляне на необходимия минимум от суми за отделните проекти беше обявено, че според правилата на кръга сумата събрана по време на дарителския кръг ще бъде удвоена от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, и тя ще стане общо 28 200 лв. за всички проекти. Водещи на срещата бяха Моника Писанкънева, Мениджър "Развитие на филантропията" във ФРГИ и инж. Стоян Марков, Изпълнителния директор на Обществен дарителски фонд Сливен.

 

Шестте проекта, които ще бъдат реализирани в град Сливен са:

- "Живите легенди на Сливен" на Сдружение „Друмища”. Целта на проекта е създаване на условия за стимулиране на творческото мислене и родолюбието сред подрастващоите, чрез нова извънкласна форма за изява.

- „Дами канят” на НЧ "Отец Паисий - 1936", кв. Речица. Целта на проекта е да изгради културен мост между поколенията с помощта на изкуството.

- "Здравословен начин на живот на възрастните” на Сдружение "Холистичен център Ян Син". Целта на проекта е да се покаже и обясни за някои пътища, и природни способи за подобряване и подържане здравето на хора над 60 годишна възраст.

- "Да опознаем Сливен" на Младежки клуб „Да останем в Сливен”. Целта на проекта е създаване на условия за запознаване на младите хора с природните, исторически и  икономически дадености на град Сливен. 

- "С помощта на куклите да победим агресията" на Сдружение „Шарен свят”. Цел на проекта е чрез използване на изкуството като метод за намаляване агресията и изграждане на модели за справяне с насилието и агресията между подрастващите.

- "Големите разказвачи с детски сърца" на Сдружение „Семафор“. Целта на проекта е създаване и представяне на театрално представление по текстове на Йордан Йовков, Елин Пелин и Чудомир, чрез което талантливи деца ще  бъдат героите от тези произведения, и ще имат възможност да посетят местата, които още пазят следите от минали нрави и събития свързани с тях.

Всички представени проекти събраха и дори надхвърлиха поставената им за цел сума за събиране. Това събитие от поредицата Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” има за цел да утвърди филантропията като начин за образователно и социално развитие - отвъд рамките на хуманитарната помощ и традиционните образователни и социални дейности, финансирани от държавата и местната власт. 

Сподели!