Акция „Доброволец” организирана от читалище „Земеделец 1874” събра на 28.10.2016 г. в центъра на Ново село 79 доброволци, деца от местното училище, от социалните центрове, учители, възпитатели, родители и общинска администрация. В навечерието на Деня на народните будители бяха засадени 20 дръвчета – брези, липи и туи закупени по проект на читалището „Да бъдем солидарни – всяко дете е уникално и различията ни правят по-силни”, изпълняван по Програма „Дъга” на Фондация „Работилница за граждански инициативи” и 10 декоративни дръвчета, подсигурени от читалището. Целта на акцията бе почистване и залесяване крайбрежна ивица на река Дунав „Алея на рибаря”, облагородяване двора на местното СУ и читалището.

„Засади живот! Човек трябва да засади поне едно дърво през живота си, за което е нужно малко ентусиазъм...” – с тези думи Иван Базов, Председател на читалището и ръководител на проекта откри трудовия ден. Подкрепен бе от Секретаря и координатор по проекта Любка Ангелова, която приветства с гражданско послание събралите се голям брой доброволци. „Укрепвайте дръвчето след засаждане, навестявайте го, наслаждавайте му се и се грижите за него. Дано дръвчето да порасне и някой ден да омайва с красивия си аромат и цветове”. Съпричастна бе и Ирена Цветкова - директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий”, която отправи своите съвети към децата и нарече акцията будителска.

Доброволците получиха ръкавици, чували за смет, работни инструменти, фиданки, тор и поле за изява.  

 Децата, придружени от по-възрастните се трудиха и на трите терена. Резултатът бе задоволителен – събрани бяха общо около 60 чувала със смет по брега на Дунав между километър 833 и 834, засадени и укрепени бях 30 фиданки и туи. Акцията приключи по обяд с почерпка за децата. 

Сподели!