На 24 април в София, Български дарителски форум, организира дискусия на тема „Анонимни ли са дарителите в медиите?“.

Целта е да се срещнат гледните точки на медии, фондации, дарители и СЕМ по темата за присъствието на имената на дарители в средствата за масова информация. Гледната точка на фондациите по отношение на практиките на електронните медиии за съобщаване имената на дарителите, ще представи Илияна Николова – изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

В дискусията ще вземат участие и Мария Стоянова – член на СЕМ, както и представители на медии, компании, фондации и PR агенции.

През последните години дарителството в страната се развива – и като обеми на дарените средства (137 млн. лева за 2012 г.) и като ефективност на постигнатите резултати. Все повече компании и фондации инвестират в общественополезни проекти и инициативи, свързани с образование, здравеопазване, култура, екология, социална сфера и др. Затова срещата има за цел да чуе гледните точки на дарители, медии и медийния регулатор - СЕМ, за практиката в новини и предавания на електронни медии да не бъдат цитирани имената на дарителите, както и да отговори на въпросите: Има ли забрана в Закона за радио и телевизия да се споменават имената на дарителите? СЕМ заплашва ли със санкции медиите в подобни случаи – колко санкции има досега? Какви са тревогите на журналисти и редактори, когато разказват на своите зрители и слушатели за дарителски инициативи и проекти? Възможно ли е да се развива дарителската среда и гражданската култура в България, когато дарителите и организациите остават анонимни?

Срещата ще се проведе на 24 април, 10.00 ч. в Бизнес център Hill Tower, „Брейн Тръст“, бул. „Дж. Баучер“ 76 А, ет. 3.

 

 

Сподели!