Селата Славяни, Пресяка и Баховица възродиха народни обичаи през Европейските дни на наследството

На 26 септември от 19.00 часа в Народно читалище „Наука” в сградата на Драматичния театър в гр. Ловеч, жителите и гостите на града имаха възможността да видят традиционна селска седянка. Над 50 души от Регионален исторически музей Ловеч, самодейци от с. Славяни, Пресяка и Баховица, сдружение „Екомисия 21 век“ и примата на градската песен г-жа Мария Петрова се включиха в реализирането на възстановка на позабравени обичаи и традиции. Представлението се прави за първи път и е финансирано от българския букмейкър “Еврофутбол” по проекта „Печелиш и помагаш”. Той е с благотворителна насоченост като през месеците септември и октомври ще подпомогне опазването на фолклорното културно наследство. Съорганизатор на събитието в град Ловеч е Фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Мероприятието беше официално открито от кмета на града Минчо Казанджиев. В своето слово, той благодари на участниците за техният ентусиазъм да възстановят и предадат на младото поколение частница от българската идентичност, така че тя да пребъде през вековете. Г-н Казанджиев подчерта важността на българските традиции, които ще бъдат онова нещо, което ще ни отличава сред другите европейски народи и същевременно ще буди интерес за тях.

В рамките на провежданите за девети път Европейски дни на наследството 2007, Община Ловеч представи и „Културното наследство на града – бяло сладко” и модно ревю-спектакъл на децата от школата за манекени при ОДК Ловеч - „Към бъдещето – модни тенденции в облеклото”.

Проектът на сдружение „Екомисия 21 век” е един от деветте избрани по програмата „Печелиш и помагаш”. Той бе представен на фестивала “Живо наследство”, състоял се на 22 септември 2007 година в град София. На него взеха участие над 350 души от цяла България, които представиха възродено своето културно наследство. Едни пяха, други танцуваха и разиграваха стари обичаи, а трети ни показаха уникалните занаяти на предците ни.

Сподели!