Близо 5 000 ученици на възраст от 10 до 18 години станаха част от кампанията „Не на насилието в училище“, реализирана от Младежките банки в Шумен, Бургас, Габрово и Пазарджик.

Благодарение на камапнията, ученици от  80 учлища в четирите града научиха кои са видовете насилие и последиците, до които то води и участваха в различни инициативи, провокиращи ги сами да предложат решение на пробелма.

В Бургас близо 300 ученици на възраст от 11 до 18 година от три учлища участваха в информационни срещи и дикустираха за видовете насилие и начините за справяне него. Дискусиите бяха водени от представители на Детска педагогическа стая към ОД на МВР - Бургас, Местната комисия за борба с противообществените  прояви на малолетни и непълнолетни към Община Бургас със съдействието на педагогическите съветници към училищата.

В Шумен повече от 2 400 ученици от 1-ви до 12-ти клас научиха как да преодоляват агресията чрез спорт. Това стана благодарение на кампанията „Не си ти, когато си груб“, реализирана от екипа на Младежка банка Шумен. По идея на екипа в рамките на месец и половина боксова круша, наречена от младежите „круша на гнева“ обиколи пет шуменски училища. Заключителната част от проекта „Не си ти, когато си груб“ от Младежка банка Шумен организират по случай обявения Международен ден за борба с насилието в училище. Кампанията приключва с открит урок по самозащита, в който се включват повече от 100 ученици.

В Пазарджик 24 „посланици на мира“  се срещнаха с повече от 500 ученици от в рамките на проекта „НЕ на насилието в училище“, организиран от Младежка банка Пазарджик. Проектът стартира през ноември 2015 г. с обучение на 24 доброволци, наречени „посланици на мира“.  Всички те се срещат се среащат с ученици 4 до 12 клас в повече от 20 училища за да им разкажат как да се справят с насилието в училище.  По време на инициативата се ражда идеята да бъде организиран и конкурс за плакат на тема „Тормозът спира до тук“.

В Габрово 50 ученици на възраст от 8 до 16 години изпратиха свои произведения: стихове, разкази и рисунки, чрез които по креативен и нестандартен начин изразиха своето отношение към пролема с тормоза в училище и дадоха предложения за неговото решаване.  Стимулирането на този творчески подход за справяне с насилието  в училище бе по идея на Младежка банка Габрово, чийто екип организира конкурса „Аз казвам СТОП“.  Имената на победителите са обявени на заключително събитие, организирано в Деня на розовата фланелка, а всички произведения на участниците в конкурса от екипа на Младежка банка Габрово събират в книжка.

Средствата, с които се реализира кампанията „НЕ на насилието в училище“ са осигурени от частен дарител на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

 

Сподели!