Над 90 000 лева бяха събрани чрез модела Дарителски кръг в четири български града през месец декемри. Събраните средства ще подкрепят реализирането на 19 социални проекта в различни направления във Варна, Габрово, Стара Загора и Ямбол.

Моделът Дарителски кръг среща на едно място активни представители на неправителствения сектор с индивидуални дарители. По време на събитието инициативни групи представят своите  проекти, а дарителите имат възможност лично да задават въпроси към тях. Моделът е въведен у нас за пръв път от ФРГИ и се организира съвместно с обществените фондации, подкрепени по програма „Развитие на обществените фондации в България“ на ФРГИ.

На 10 декември  в  Ямбол, Обществена фондация „Мостове над Тунджа“ събра дарители и инициативини групи с оригинални социални проекти.  Събраната сума от Дарителски кръг надхвърли 11 хиляди лева, с които ще бъдат финансирани пет проекта. Те са: „„Ничии“ деца – ние сме тук!“ – проект за неформално обучение и образование за деца от ЦНСТ;  „Училището е като театър – театърът е цяло училище“ – проект за създаване на детски куклен театър с образователни пиеси в  училището в с. Ботево; „Цветната училищна градина за релакс и добро настроение“ – създаване на зелен кът в ГПЧЕ  "Васил Карагьозов" - гр.Ямбол; „Пътят към пълноценното общуване“ – проект за обучения за преодоляване на агресията между родители, учители и тийнейджъри и „Да победим себе си!“ – проект за провеждане на спортно съревнование за хора със зрителни, слухови и двигателни увреждания.

33 000 лева бяха събрани на Дарителският кръг в Стара Загора, който се проведе седмица по-късно. С набраните средства ще бъдат подкрепени проектите: „Арт-училище за родители” на ГС  Алтернатива 55”;  „Да бъда адвокат на себе си” на Фондация „Център за правно и културно застъпничество ТЕМИДА АРТ”; „Да спортуваме заедно на открито” на Лайънс клуб – Тракия и Лайънс клуб – Августа; „В помощ на Зоопарк Стара Загора” на Граждански клуб „ЛИПА”; „Да допълним магическия свят на децата” на „Инер Уил Клуб  и  „Спортът срещу насилието” на Зонта клуб.

Три проекта ще бъдат реализирани със средствата събрани от Дарителски кръг за Варна. Инициативата се проведе на 20 декември в морската столица, а общата събрана сума от дарителите е 14 900 лева. С тях ще бъдат финансирани: „Кинофестивал  „Карантината““ на Сдружение „Школа по изкуство за деца и младежи в неравностойно положение Дедал“; „Подкрепа на младите предприемачи от област Варна" на Сдружение с нестопанска цел "Ветрило" и „Място в сърцето на Варна" на Инициативна група с ръководител Милена Проданова.

В навечерието на Коледа, дарители от Габрово събраха 32 050 лв. по време на Дарителския кръг „За Габрово“. С тях ще бъдат подкрепени проект за изграждане на кабинет за логопедична консултация на невербални деца с увреждания на Сдружение „Равен старт”; проект за  провеждане на държавно първенство по ски-бягане за всички възрасти  на Клуб по ски бягане и биатлон, Габрово; „Предай нататък” – проект за изработване на комплект материали в помощ на училищните настоятели от община Габрово на Общинско училищно настоятелство, Габрово; проект в подкрепа на младежки инициативи и насърчаване на доброволчеството сред младежите и проект „Добрите навици“, който ще се реализира в ОДЗ „Дъга” и ХІ СОУ „Райчо Каролев”.

 

 

 

 

 

 

Сподели!