На 17.10.2007 г. стартира кампанията “Спорт срещу остеопорозата”, която е част от мащабния социален проект “Печелиш и помагаш” на българската букмейкърска къща „Еврофутбол”. Партньор в благородната кауза е Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Основната цел е създаване на условия за по-добра информираност на хората за болестта, ранна диагностика и съответно възможност за превенция и намаляване на риска от заболяване. Кампанията се състои от три паралелни теми – спорт в свободното време; спорт в офиса и безплатна диагностика на костната плътност. Тя е насочена предимно към работещи мъже и жени и им предлага достъпен начин за това как да намалят риска от остеопороза дори през работно време.
Спорт срещу остеопороза в свободното време: В четири населени места веднъж седмично ще се провежда безплатно по 1 час специална гимнастика. В София упражненията ще се водят във фитнес “Атлетик”, на адреси: бул. “Янко Сакъзов” № 78 всяка неделя от 13:00 ч. и на ул. “Николай Коперник” № 21Б в събота от 16:00 ч. В Пловдив гимнастиката ще бъде в „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина” в събота от 11:00 ч. и във фитнес център “Тотал Спорт” на ул. “Екзарх Йосиф” № 13 от 14:00 ч. също в събота. Упражненията в Русе ще се провеждат на ул. “Борисова” № 72 във фитнес клуб “Фила” в събота от 14:00 ч. А в Стара Загора гимнастиката ще е в спортната зала на Военния клуб на ул. “Августа Траяна” в събота от 15:00 ч.
Допълнително във всеки от градовете ще се проведе по един спортен хепънинг с много музика, спорт и награди. В София той беше на 21.10.2007г. (неделя) във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата – 20.10.2007 г., във фитнес клуб “Атлетик” на бул. “Янко Сакъзов” № 78. На 14.11.2007 г. е хепънингът в Русе, а в Стара Загора предстои на 21.11.2007 г. В Пловдив той ще се проведе във фитнес клуб “Тотал спорт” на 28.11.2007 г.
Спорт срещу остеопороза в офиса: Разработено е DVD „Спорт срещу остеопорозата”. То съдържа гимнастически упражнения, полезни и практични съвети и информация за това какво е остеопорозата, кои са рисковите и застрашени групи, кои са храните, богати на необходимите за костите вещества и др. Гимнастиката е под формата на анимация за изпълнение в офиса - там, където всеки прекарва най-голямата част от деня и е основно обездвижен. Програмата е разработена от лекари и кинезитерапевти и съдържа и диети. Упражненията ще бъдат публикувани и на различни интернет страници, с цел максимално разпространение. Предвидено е да има и софтуерна програма, която след инсталация на компютъра ще подканя през определен интервал от време да се извършва дадено физическо упражнение, така че да се раздвижва кръвообращението и костната структура. Програмата може да бъде изтеглена от сайта на българския букмейкър - www.eurofootball.bg, от този на ФРГИ www.wcif-bg.org, както и от страницата на техния партньор по кампанията: bb-team (www.bb-team.org)
Ранната диагностика е най-добрата превенция: В продължение на една календарна година ще се провеждат безплатни прегледи за измерване на костната плътност. Изследванията ще стартират на 25 октомври 2007 г. и ще се извършват един път седмично от специалисти с апарат от най-високо качество. Адресът е: Университетска болница по „Ендокринология”, ул. “Дамян Груев” № 6, кабинет по Остеометрия – всеки четвъртък от 8:30 до 16:00 часа, с предварително записване на тел. 986 24 55.

Сподели!