На 20 юни (сряда), едновременно в девет български града се проведе „Ден на отворените врати”, в който деца лишени от родителски грижи се срещнаха с банкови служители, за да покажат придобити умения и да научат нови неща.

Като част от програмата за корпоративно дарителство на Първа Инвестиционна Банка, Фонд „Социална отговорност на ПИБ”, управляван от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) организира „Ден на отворените врати”. Инициативата насочва вниманието към един от основните проблеми - какво се случва с младежите и девойките след като те напуснат домовете за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи, какви са възможностите им за професионално развитие, къде биха могли да живеят, до колко са готови за самостоятелен живот и други подобни въпроси.

През 2006 г. чрез ФРГИ ПИБ инвестира общо 35 000 лева за развитие на уменията на децата лишени от родителски грижи. Програмата реализира различни инициативи за развитие на младежи от домове за сираци от няколко български града, в сфери определени според техните интереси и нужди – курсове по готварство, фризьорство, обучение в колоездене и участие в коло-походи, изработване на линогравюри и поздравителни картички и др. Всички дейности са инициирани и се изпълняват пряко или в партньорство с представители на местната общност, което е доказателство за ангажимента на гражданите към трайното решаване на проблемите за социализацията на децата от институциите в България.

Фонд „Социална отговорност”, управляван от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), има за цел да предостави възможност за развитие на децата и младежите от Домовете за деца и юноши (ДОВДЛРГ) в страната, като работи за тяхната социална адаптация, житейска реализация и подготовка за самостоятелен живот.

В рамките на „Деня на отворените врати”, децата демонстрираха натрупаните си умения и обмениха опит със служителите на ПИБ, които от своя страна ги въведоха в обстановката и дейността на банката. Беше представена и брошура с резултатите от корпоративното дарителство на ПИБ за изминалата 2006 година.

„Ден на отворените врати” в София, се проведе от 10.00 часа в централния офис на банката на ул. Драган Цанков 37. Младежите и девойките от ДОВДЛРГ „Асен Златаров”, „П. Р. Славейков” и „Младежкия семеен дом SOS – детски селища в България” се срещнаха с персонала на ПИБ и директорката на банката г-жа Мая Георгиева. Г-жа Георгиева поздрави гостите и се запозна с децата, след което всички заедно се заловиха да майсторят коледни картички. Служителите на ПИБ и самата г-жа Георгиева показаха завидна сръчност и бързина – с помощта, разбира се, на децата. Готовите картички бяха показани на всички гости и участваха в обща снимка на участниците. Преди да си тръгнат, изпълнени с емоции, децата подариха на банката ръчно направени от тях картички.


Младежите от местния дом за деца лишени от родителски грижи в Бургас, възпитаници на проекта „Да планираш живота си”, се срещнаха със служителите на местния клон на ПИБ. Децата бяха разделени на три групи, с по един ръководител от офиса на банката, който ги въведе в системата на работа и ги запозна с персонала на регионалния клон на ПИБ. След това се проведе среща на децата с местното ръководство на ПИБ и журналистите от местни и национални медии.

В град Русе на събитието присъстваха младежи от местния дом за деца лишени от родителски грижи „Райна Гатева”, директорката на дома – Клара Лакова и доброволци от Сдружение „Опора на младите хора”, които работят с децата от домовете. Децата от дома показаха на служителите в офиса на ПИБ, направени от тях снимки и рисунки и разказаха на представителите на местните медии и всички гости, своя опит и какво предстои за напред по проекта.

На събитието Разград присъстваха младежи от Дом за деца лишени от родителски грижи „Лудогорие” – град Исперих и доброволци от СНЦ „Колоклуб - Димитровец”. За да се присъединят към „Деня на отворените врати”, Децата от Исперих изминаха с велосипеди, закупени им от ПИБ, разстоянието Исперих - Разград, което се равнява на 35 км. Пред офиса на банката те демонстрираха на служителите на местния клон на ПИБ, представителите на местните медии и всички гости, своя опит и умения на велосипед, придобити по проекта.

На „Деня на отворените врати” в град Враца присъстваха младежи от местния дом за деца лишени от родителски грижи „Асен Златаров” и деца от дом „Милосърдие” – град Лом. Те представиха изработените във Враца линогравюри и в Лом сладкиши. Към събитието се присъединиха и доброволци от Фондация „Радост” и представители на местното читалище. Децата представиха на служителите в офиса на банката, представителите на местните медии и всички гости, своите умения и обмениха опит с тях.

В град В.Търново на събитието присъстваха младежи от местния дом за деца лишени от родителски грижи в град Стражица. В рамките на събитието беше представен проекта на Фондация „Спасение-97” - „ДОВДЛРГ – наша обща отговорност”. Общо девет деца от дома в Стражица, участвали в обучения по проекта на Фонд „Социална отговорност на ПИБ”, демонстрираха уменията си по приготвянето и поднасянето на различни напитки и сандвичи, с които после почерпиха служителите в офиса. Те от своя страна запознаха децата с някои от условията за предоставяне на кредити на ПИБ и системата на обслужване на клиенти. На присъстващите представители на местните медии и всички гости, бяха прожектирани снимкови материали от дейностите по проекта.

Младежи от местните домове за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович”, „Олга Скобелева” и „Княгиня Мария Луиза” – град Пловдив, демонстрираха на всички гости своите умения по фотография и изработени от тях снимки, натрупани по време на програмата.

В град Добрич младежи от местния дом за деца лишени от родителски грижи „Дъга” представиха филм, заснет от тях по време на проекта. Децата обмениха своя опит със служителите на ПИБ в Добрич.

Младежите от местния дом за деца лишени от родителски грижи „Асен Златаров” – град Ловеч изложиха във фоайето на банката табло, с направените от тях компютърни рисунки и лога. Г-жа Нели Митева, от Сдружение „Екомисия 21 век”, връчи наградите на победителите в конкурса за най-добра компютърна рисунка и лого. Децата се запознаха с ръководството и служителите на банката, които от своя страна представиха на младежите работните си места и системата на работа в този сектор.

Сподели!