На 1 юни 2007 г. над 20 деца от местния дом за сираци „Асен Златаров”, гр. Враца, на възраст между 11 и 18 год., рисуваха линогравюри в центъра на града. Пленерът „Линогравюра” се организира по проекта „Изкуство и приятелство” на фондация „Радост” за поощряване на артистичните занимания на децата от дома и за отпразнуване на 1 юни – Денят на детето.

Пленерът е финансиран от Първа Инвестиционна Банка чрез фонд „Социална отговорност” с управляван от ФРГИ.

Сутринта на 1 юни 2007 г. 20 деца от дом „Асен Златаров” обиколиха града и раздадоха над 500 листовки, с които поканиха жителите на гр. Враца да заповядат на техния празник. Събитието се проведе от 16 часа на площада зад паметника на Васил Левски в гр. Враца. На фона на забавна музика и песни, децата от дома подканваха местни минувачи да се спрат при тях и да се присъединят към рисуването на линогравюри.

Децата от дома отпразнуваха своя празник изключително весело с участието на деца и родители, жители на града. Благодарение на тяхната съпричастност и подкрепа някои от децата, засичани да просят по улиците на гр. Враца, блеснаха в различна светлина и успяха да грабнат симпатията на всички участници с жизнерадостност и оптимизъм.

Направените линогравюри бяха разпродадени веднага. Събраната сума от 132 лв. е част от средствата, с които децата от дом „Асен Златаров” искат да отидат на летен лагер.

Сподели!