В четири свои офиса в град София Първа инвестиционна банка подреди изложба на линогравюри и коледни картички, изработени от деца, лишени от родителски грижи. Детските творби могат да се видят в офис Драган Цанков, офис Стефан Караджа, офис Народно събрание 1 и офис Народно събрание 2. Ръчно изработените картички са направени от деца от два Софийски дома, а линогравюрите от децата от дом „Асен Златаров” – Враца.

Изложбата е част от програмата за корпоративно дарителство за 2007 г. на Фонд „Социална отговорност на ПИБ”, управляван от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Инициатор на проекта е фондация Покров Богородичен. Всеки клиент, който би желал да се включи в благородната кауза, би могъл да закупи картичка или линогравюра, като сумите ще постъпват по сметките на Фондация Радост – разработила проекта за линогравюрите и фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Двете фондации ще разпределят събраните средства между децата, участници в проектите.

През 2006 г. чрез ФРГИ, ПИБ е предоставила общо 35 000 лева за развитие на уменията на децата лишени от родителски грижи. Програмата реализира различни инициативи за развитие на младежи от домове за сираци от няколко български града в сфери, определени според техните интереси и нужди – курсове по готварство, фризьорство, обучение в колоездене и участие в колопоходи, изработване на линогравюри и поздравителни картички и др. Всички дейности са инициирани и се изпълняват пряко или в партньорство с представители на местната общност, което е доказателство за ангажимента на гражданите към трайното решаване на проблемите за социализацията на децата от институциите в България. През последните три години ПИБ инвестира над 100 000 лв. за деца, лишени от родителски грижи, а през март 2007 год. одобри нови 9 проекта отново насочени към развитие на уменията им.

Сподели!