Остават десет дни до затварянето на номинациите за “Човек на годината”, годишните награди за принос към правата на човека на Български хелзинкски комитет, на които Фондация "Работилница за граждански инициативи" е партньор.
Деветнайсет са номинираните граждани и организации към момента; номинациите са индивидуални и групови.

До 31 октомври всеки може да номинира човек или организация - заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2009 – октомври 2010 г.
Онлайн гласуването за наградата на публиката – на сайта www.humanoftheyear.org - започва от 1 ноември и ще тече до 6 декември 2010 г.

На сайта са и подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране.
Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2010@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. „Върбица“ 7; до 31 октомври 2010 г. включително. Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 ноември до 6 декември 2010 г. Награждаването ще е на 10 декември, Международния ден за правата на човека, на тържествена церемония в София.

Към момента номинирани са личности и организации от различни области на правозащитната сфера, които със своите постъпки са допринесли за защитата и утвърждаването на човешките права на български граждани и лица пребиваващи в България.

Измежду номинираните са организаторите на София Прайд 2010, Младежка организация “ЛГБТ действие”, Фондация “Куиър България”, Радослав Стоянов и Добромир Добрев които работят в подкрепа на правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални.

Адв. Валерия Иларева и адв. Диана Даскалова работещи за правната защита на бежанци и имигранти в България.

д-р Владимир Атанасов, изправил се срещу политиката на Министерството на здравеопазването заради “финансовия и организационен колапс в болничните заведения”.

Доц. Константа Тимчева, номинирана заради проявена човешка и лекарска доблест в защита на онкоболните си пациенти.

Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

Анета Феодорова и Светлана Атанасова от Асоциация Муковисцидоза, две майки, номинирани заради упоритата им борба с институциите.

Иво Инджев, Виза Недялкова, общественици и журналисти.

“Електронна граница” – организация, борещa се за правата на Интернет потребителите в България.

Виолина Харалампиева, инициатор на акция в подкрепа на хора, живеещи на ръба на бедността.

Снежана Денкова, юрист и майка, загубила 17 годишния си син в борбата с дрогата. Води сама дело и осъжда България заради липса на политика към наркозависимите.

Пенелопе О`Съливан от фондация „Сийдър”, работеща за интеграцията на деца с увреждания в обществото.

Александър Миланов, млад човек отдал почти десетилетие за защита на правата на децата, самият той живял в дом.

Наградите "Човек на годината" нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.
Миналата година с голямата награда "Човек на годината" 2009 бе отличена учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева. Носител на "Наградата на публиката" - събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта, стана "Спаси, дари на…" - организация, която подкрепя кампании за лечение на деца.

За повече информация за наградите, посетете www.humanoftheyear.org
За повече информация за организацията, посетете www.bghelsinki.org



Сподели!