image/jpegДопълнителни средства в размер на 3 396,36 лева бяха осигурени в подкрепа на фолклорното и културно наследство на България. Сумата идва от втория целеви дял на Държавната парично – предметна лотария (ДППЛ) под надслов "Набиране на средства в подкрепа на местното фолклорно и нематериално наследство". Целевият дял стартира на 13.05.2008 г. и приключи на 06.08.2008 г., когато беше извършено тегленето. Тиражът беше осъществен благодарение на уникалното по рода си партньорство между българския букмейкър „Еврофутбол” и ДППЛ, чиято задача е чрез целеви тиражи да подпомага различни обществено значими каузи. Набраните средства от приключилия тираж възлизат на 11 % от приходите от продажбата на билети, които, според устройствения правилник на ДППЛ, се отделят за съответната целева тема. За периода на тиража бяха продадени общо 30 876 броя билети. Набраната сума от 3 396,36 лева ще бъде усвоена от партньора на „Еврофутбол” в осъществяването на кампанията „Живо наследство” - Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), с цел продължаване на инициативите за опазване на фолклорното и културното богатство на страната.

 

Именно съхраняването на културното минало на страната ни е целта на кампанията „Живо наследство”, която се провежда за втора поредна година в рамките на мащабния социален проект на „Еврофутбол” „Печелиш и помагаш”, съвместно от букмейкърската къща и ФРГИ. Тази година българският букмейкър финансира 15 проекта, които възстановяват или съхраняват характерни обичаи от миналото, занаяти или традиционни песни и хора от цялата страна. Те бяха избрани с конкурс измежду над 100 кандидатстващи проекта и бяха представени пред жителите и гостите на съответните населени места на специални събития. Участниците показаха резултатите от своята работа и на мащабния фестивал „Живо наследство” в края на юни в София. Откъси от дейността на ентусиастите, запечатани в цветни фотографии могат да бъдат видени на изложба на открито в градинката пред Народния театър. Подобна експозиция беше показана и в Супермаркет Пикадили в Mall of Sofia. Целта е непознатите и позабравени български обичаи да достигнат до възможно най-голям брой хора, за да останат живи за поколенията.

 

Събитията, с които „Еврофутбол” и ФРГИ популяризират родното фолклорно и културно богатство ще продължат и през следващите месеци. Решението за това дойде от множеството положителни отзиви и огромния интерес, на който се радва кампанията „Живо наследство”.


Благодарим на всички, които чрез работата си съдействат за това проектът "Печелиш и помагаш" да прерасне в кампания "Предай нататък доброто"!

Тегленето на втория целеви тираж за 2008 година се извърши в централата на ДППЛ в град София в комисия в състав: Лазар Лазаров – председател на комисията и членове: Валери Перов и Светослава Цветанова. На тегленето присъстваха и представители на ФРГИ в лицето на Стефан Стоянов – мениджър „Финансирания” и на Държавната комисия по хазарта - Николай Костов.

Сподели!