В края на изминалата седмица се проведе фестивалът по програмата за обучение на ментори „Роботика за България“. Програмата се организира по идея и инициатива на SAP Labs България в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и стартира през 2015 г. Целта ѝ е да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. „Роботика за България“ е насочена към осигуряване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори.

Отборите в програмата са създадени съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League. „Пилотното издание на „Роботика за България“ стартира през октомври миналата година. Търсихме мотивирани учители, които имат желание да организират отбор по роботика в училището, в което преподават, и да бъдат негови ментори. Менторските екипи се състоят от двама учители, като след подбор за участие в програмата селектирахме 17 менторски двойки.“, разказва Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. „Одобрените учители бяха обучени от дългогодишни ментори на отбори по роботика, като след това имаха и последваща виртуална подкрепа от менторите и обратна връзка от тях. По програмата осигурихме също и оборудване за всеки одобрен отбор – комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателно поле.“, допълва тя.

Във фестивала „Роботика за България“ се включиха над 130 ученици и над 35 учители-ментори от 17 училища. Участващите отбори представиха своя екип, разработения проект и робота си. Всеки отбор беше оценяван от жури по направления за робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на проекта. В журито участваха бивши състезатели по LEGO роботика и представители от SAP и ФРГИ. Част от програмата на фестивала беше и състезание с роботите. По време на състезанието участниците и публиката виждаха класирането на отборите в реално време благодарение на приложение, разработено от доброволци от SAP.

„Целта на организирания фестивал беше да дадем възможност на учениците да покажат върху какво са работили през изминалата учебна година. На самото събитие те имаха възможност и да видят какво са направили другите отбори, да обменят опит и идеи.“, споделя Моника Ковачка-Димитрова, организатор на „Роботика за България“ и отговорник за Корпоративната социална отговорност в развойния център на SAP. „Вълненията покрай подготовката и представянето на отборите също са много ценен опит за учениците и допълва това, което се стремим да развием като умения в тях с нашата програма - програмиране, проектиране на робот, проучване, подготовка и представяне на проекти, работа в екип и изследователски дух.“, допълва тя.

За най-добре представилите се ученици по време на фестивала бяха подготвени награди и грамоти. Учителите, ментори на отборите, получиха и специални сертификати за участието си в програмата. Голямата награда взе отборът Technopiece от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин, с ментори учителите Боряна Борисова и Десислава Цокова. Те спечелиха LEGO MINDSTORMS Education EV3 Expansion Set. „SAP подкрепя развитието на роботиката в България от няколко години и ангажиментът ни в тази насока е дългосрочен.“, коментира Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България. „Планираме през следващата учебна година да надградим програмата ни „Роботика за България“, както и ще продължим да подкрепяме и да помагаме на учителите-ментори, участници в нея.“, обяви той.

 

Сподели!