В Шумен ще бъдат представени характерни за XVI – XX век и забравени български и мюсюлмански традиции.

Възстановяването и съхранението на фолклорното и културно нематериално богатство на една държава е изключително важно за запазване на националната идентичност и историческа памет на всеки народ. Жителите на град Шумен се обединяват в проучването и събирането на информация за местните обичаи и традиции, за да изградят мост между миналото, идните поколения и различните етнически групи у нас.
На 18 септември от 18:30 часа представители на Народно читалище „Напредък” в град Шумен ще възродят легендата на „Карагьоз”. Фолклорният театър на сенките ще се изиграе в читалище „Добри Войников”, зала „Сава Доброплодни”. „Карагьоз” носи в себе си духа на отминалите порядки и традиции. След дълги етнографски проучвания на региона и местните обичаи днес се сформира професионална театрална група, съставена от българи, арменци, роми и етнически турци, които са се заели със задачата да възстановят традицията „Карагьоз”. Характерният сред мюсюлманското население в България през XVI – XX век театър ще бъде демонстриран от куклено-театралното представление „Карагьоз се завръща”. Пиесата е резултат от нестихващия ентусиазъм на местните жители, които се обединяват и препредават своите обичаи на идните поколения.
Проектът на читалище „Напредък” е един от деветте по програмите „Живо Наследство” и „Печелиш и помагаш”, които целят възстановяване и съхранение на културното и нематериално наследство на България. Финансирани от „Еврофутбол”, тези проекти обединяват и възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България, голяма част от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика.
Партньорите по проекта „Печелиш и помагаш” – „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) организират по едно представяне на участниците на местно ниво. На 22.09.2007 г. (събота) предстои да бъде реализиран фестивал – „Живо наследство”, на който ще присъстват над 300 участници. Фестивалът предвижда да запознае младите и по-възрастни българи с родното историческо фолклорно наследство, събирано и възстановявано с активното участие на жителите по места.

Сподели!