Главният секретар на Организацията на обединените нации - Бан Ки-мун ще изнесе публична лекция в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски"  днес, 5 май от 17.15 часа.

 

Присъствие са заявили студентски организации, представители на НПО сектора, бизнеса и политиката.



В речта си "Светът: 20 години по-късно" генералният секретар на ООН ще обобщи резултатите от приоритетите за действие, които посочи при заемането на поста си и тяхното изпълнение почти 4 години по-късно. Сред основните цели на лекцията остава способността на организацията да играе максимална роля в предотвратяването на конфликти, опазването на мира и поддържането на процесите за сигурност. 



Бан Ки-мун има богата дипломатическа кариера. Постъпва в министерството на външните работи на Южна Корея още през 1970 г., малко след като се дипломира. През 1980 г. става директор на Бюрото за международни организации и договори на ООН със седалище в Сеул.



Два пъти заема пост в посолството на Република Корея във Вашингтон. Преди да бъде назначен за генерален секретар на ООН, той е министър на външните работи на Южна Корея от 2004 г. до 2006 г.

Сподели!