Местните жители дават пример за етническа толерантност!

На 2 октомври 2007 г., от 11.30 часа в с. Тракиец (Хасковско) се състоя селска седянка – попрелка. Тя е част от проекта „Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол”, който през месеците септември и октомври ще спомогне за опазване на културното фолклорно нематериално наследство. Програмата се осъществява със съдействието на Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

По време на седянката баби облечени в народни носии, които пазят от своята младост, пяха автентични народни песни и танцуваха типични за района танци. Интерес предизвикаха спомените за Коледа на 79-годишната баба Кера, която разказа истории за селото и жителите му. Местните жени и младежи от различни възрасти възстановиха обичаи свързани с празниците Коледа и Рамазан Байрам. Бурни аплодисменти предизвикаха спомените на баба Фатме, която сподели, че жителите на село Тракиец никога не са се делили по своята религия и винаги са празнували заедно, както християнските, така и мюсюлманските празници. Седянката завърши с ориенталски танци в изпълнение на три момичета от град Хасково, които със своята страст към танца, възпламениха препълнения от гости двор.

Събитието се проведе с любезното съдействие на Атанаска Димова – секретар в читалище “Райна Кандова” в село Тракиец, която предостави своята градина декорирана във възрожденски стил. Къщата й от десетилетия насам носи духа на отминалите обичаи и традиции и съхранява в себе си автентични предмети и обстановка. Многобройните гости бяха посрещнати от усмихната девойка с пита и мед, а след самата седянка имаха възможност да опитат тамошните баклава и курабии, поднесени с чаша варен ошав или студен липов чай.

Седянката е част от проекта “Живо наследство“ и е насочена към изследване, опознаване, представяне и популяризиране на фолклорно богатство и на традициите и обичаите свързани с двата големи празника - Коледа и Рамазан Байрам, които са високо ценени от хората от хасковския край и почти съвпадат по дати.
“Пръски от извора” е един от деветте проекта, финансирани от „Еврофутбол” по програмата „Печелиш и помагаш” чрез ФРГИ. Те обединяват и възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България, голяма част от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика. Всички те бяха представени на фестивала „Живо наследство”, който се състоя на 22.09.2007 г.

Сподели!