На 27 юни 2007 г. - след Гоце Делчев и Разград - Пътуващата библиотека за хора с увреждания пристигна и на площад “Тройката” в град Бургас. Тя е част от третия целеви тираж на Държавната Парично-предметна Лотария (ДППЛ) - "Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация” към кампанията „Печелиш и Помагаш”. Кампанията е съвместна инициатива на Еврофутбол, ДППЛ, Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) и "Център за независим живот” (ЦНЖ).

Празникът бе открит от представители на “Еврофутбол” и Сдружение “Център за независим живот” (ЦНЖ). Благодарност към тях и партньора на инициативата - Фондация “Работилница за граждански инициативи”, изрази Наталия Коцева - директор на Регионална библиотека “П. К. Яворов”. Тя обяви пред присъстващите работещото специализирано читателско място за незрящи в библиотеката. По данни на Съюза на слепите в България техните членове в Бургаска област, които имат нарушено зрение над 70 % са повече 300 души.

Много туристи, майки с деца и жители на града се запознаха с възможностите, които предоставя пътуващата библиотека. Всеки желаещ можеше да разгледа или вземе със себе си информационни материали за проблемите и правата на хората с увреждания, които се раздаваха безплатно. Инфо-бусът разполага с преносим компютър с постоянен интернет, закупен от “Еврофутбол”.

За повишаване градуса на настроението се погрижиха актьорите от театър “Цвете”, които изнесоха спектакъла на кокили “Ние и то”. Неговото послание - всеки да се учи на толерантност и разбиране към различните хора, бе представено и чрез най-разнообразни сетивни игри, в които участваха десетки деца. Тези малчугани, нарисували най-вълнуващите картини със завързани очи и само с помощта на приятелите си, най-будните, най-артистичните и съобразителните от всички получиха награди от “Еврофутбол” и ЦНЖ.

В средата на месец юни, бяха открити читателски места, оборудвани и пригодени за хора със зрителни и двигателни проблеми, в общо три български града – Гоце Делчев, Разград, Бургас. На входа на информационния център в град Стара Загора бе поставена рампа за хора с двигателни увреждания. Проектът предвижда да се създадат условия за свободен и безпрепятствен достъп на хората с увреждания до ресурсите на библиотеките и информационните центрове в страната, както и да бъде повишена информираността на обществото по проблемите им. Чрез тази инициатива българският букмейкър се присъединява към обявената от Европейската комисия и Съвета на Европа „Година на равните възможности”.

Спирки на пътуващата библиотека са:
Гоце Делчев – 21.06.2007 г., Разград – 26.06.2007 г., Бургас – 27.06.2007 г. и Стара Загора – 28.06.2007 г.

Сподели!