Варненци ще номинират за конкурс най-красивите  балкони, дворове и междублокови пространства  в район Одесос. Инициативата цели да стимулира жителите на морската столица да поддържат красивия облик на града. Най-добрите стопани ще получат награда, а снимки на всички номинирани  обекти ще бъдат събрани в албум под надслов „Чистотата и красотата на града ни е отговорност за всеки жител на Варна“.

Идеята е на сдружение „Пенсионерски съюз 2004 – район Одесос“  и е една от шестте инициативи, които  Обществен дарителски фонд Варна ще подкрепи за подобряване на благосъстоянието на града със средства набрани от местни дарители.

Инициативите бяха избрани след проведен конкурс, в който кандидатстваха общо осем граждански организации с предложения в сферата на екологията, културата и изкуството, превенция в здравеопазването и популяризиране на дарителството в града. От осемте идейни предложения, оценителната комисия избра шест.

Конкурсът се проведе в рамките на проект „Институционално укрепване на Фондация Обществен дарителски фонд Варна“. Проектът  се реализира с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програмата за „Развитие на обществените фондации в България“.

Останалите инициативи, които ще бъдат подкрепи са: организиране на първи международен музикален конкурс „Аrt stars – звезди на изкуството”, „Детска работилница за таланти”, провежданане на информационни кампании за насърчаване на дарителството във Варна, отбелязване на Световния ден на Алцхаймер и борба с редките болести.

Програма „Развитие на обществените фондации в България“ на ФРГИ подкрепя създаването на инфраструктура за дарителство и улесняване на дарители от една общност да даряват за каузи в своята общност. Към момента програмата подкрепя 9 обществени фондации в градовете Лом, Русе, Варна, Бургас, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Чепеларе. Повече за програмата ще намерите на сайта: www.communityfoundations.bg


 

Сподели!