Разкази за добротата, подкрепата и приемането на другия, снимки от кампаниите срещу тормоза в училище са само част от „Книгата на толерантността“, която ученици от добричкото Средно училище „Димитър Талев“ ще напишат. Книга е достъпна в специално обособен кът за общуване във фоайето на училището, така че всеки ученик може да стане съавтор на нетрадиционното произведение. Началото е поставено на 22 февруари, когато в училището отбелязват традиционния Ден на розовата фланелка.

Събитието преминава под мотото „НЕ на тормоза, но НЕ за ден“, а в отбелязването на празника са ангажирани ученици от всички класове. На самия Ден по локалната училищна телевизия излъчват презентация за тормоза, видовете тормоз и как може да им се противодейства. Ученици от седми и осми клас раздават стикери стикери с розови фланелки и мотото на кампанията.Третокласници и четвъртокласници подаряват на първолаците розови балони и собственоръчно написани послания, а след това им разказват историята на Деня.  Табло с идеи какво могат да направят учениците ако станат жертва на агресия е поставено на всеки етаж. А за финал организират хепънинг „Да бъдем приятели“ – с послания за толерантност и ненасилие на руски и немски език.

Инициативата е част от проект „Свят без насилие“ на Фондация „Ръка за помощ“, а СУ „Димитър Талев“ е едно от двете училища, включени в него. Проектът ангажира учители, родители и педагогически персонал, които заедно с учениците работят за подобряване създаване на среда без насилие в училище. В рамките на проекта освен кампании и инициативи за борбата с училищния тормоз се реализират обучителни сесии по темата за ученици, водени от техни връстници. Освен в СУ „Димитър Талев“, Фондация „Ръка за помощ“ реализира проекта и в СУ „Климент Охридски“.

Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация „Работилница за гржадански инициативи“ по програма „Дъга“ 2015-2017 и с финансовата подкрепа на Фондация „Велукс“.  

 

Сподели!