Завърши осъществяването на 5-те проекта от първия кръг на Фонд “Социална отговорност на Първа инвестиционна банка”, осъществяван съвместно с Фондация “Работилница за граждански инициативи”. Първата сесия на Фонда беше посветена на проблема за адаптацията и подготовката за самостоятелен живот на децата и младежите от домовете за деца и юноши (ДОВДЛРГ) в страната.

Над 100 деца от Домовете в Берковица, Варна, Карлово, Хасково и Шумен бяха въвлечени в проекти, които включваха: оборудване на 2 компютърни зали, обучения за водолази и водачи на плавателни съдове, обучения за шивачки, обучения по цветарство и аранжиране и др. Децата добиха по-голямо самочувствие и увереност в собствените си способности. Проектите залагаха на практическо усвояване на конкретни умения. Както споделя участник в проекта от Берковица: “Децата ставаха все по-активни и при самите посещения прогресивно чувстваха все по-голяма увереност в правото си и в способността си да проучват интересуващите ги аспекти от професията... Увеличи се самочувствието им, че могат сами да получават информация, да питат, дори да пробват.”
Всичко това беше постигнато със сумата от 20 000 лв., отпуснатa от Първа инвестиционна банка. За пръв път българска банка се договари с водеща фондация и й повери управлението на специален фонд, при което парите за благотворителност да се разпределят на проектен принцип, с цел постигане на устойчиви резултати.
Така тези 20 000 лв. бяха използвани не за торти и коледни подаръци, а за развитие на уменията на децата от домовете за деца лишени от родителски грижи, и за осигуряването на работа за част от тях.

Сподели!