Екипът на Младежката банка в София обучи близо 25 свои връстници как идеите се превръщат в проект. Това се случи по време на обучението „Как се създават младежки проекти“ на  30 януари в Центъра за култура и дебат „Червената къща“.

Младежка банка София е една от 14-те Младежки банки, подкрепени на национално ниво от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). Младежките банки са екипи от млади хора на възраст между 16 и 25, които набират дарения, организират конкурси за финансиране и отпускат грантове за младежки проекти. Моделът „Младежка банка" е въведен у нас от Фондация „Работилница за граждански инициативи" през 2012 г.

Обучението фокусира вниманието на присъстващите към модела „Младежка банка“ като възможност за младите хора да получат подкрепа за реализиране на прокетите им. 

„Всъщност с това събитие каним млади хора от ученически или студентски съвети, от благотворителни клубове и други неформални групи, да се включат в конкурса за набиране на младежки проекти, които ние от Младежка банка София да подкрепим. Конкурсът ще бъде обявен до края на февруари на нашия сайт. Вярваме, че  младежите имат интересни предложения за превръщането на тяхното училище, квартал, общност или град в по-привлекателно място и с радост бихме ги подкрепили.“, каза Ася Захариева - координатор на Младежка банка София по време на събитието.

След като бе представен моделът „Младежка банка“, организаторите запознаха участниците и с възможностите и начините да се прсъединят към каузата като доброволци, подкрепящи фондонабирателните им инициативи, или като членове на постоянния екип.

„Младежка банка дава възможност на младите хора да придобият лидерски умения в управлението на дарителски програми. Екипът, както и доброволците, ще научат как да организират и популяризират събития, как да набират средства, ще придобият презентационни умения и умения за работа в екип. Желаещите да се присъединят към нашия екип или към приятелския кръг от доброволци трябва да ни пишат на електронен адрес: sofia@youthbankbulgaria.org, след което ще преминат през конкурсна процедура.”, допълва координаторът Младежката банка.

Подробности за конкурса на Младежка банка София, следете тук.

 

Сподели!