Общо 134 000 лева от дарители са събрани през последната календарна година в пет български града чрез модела „Дарителки кръг“. Набраните средства подкрепиха 32 местни проекта за подобряване на социалните услуги, градското благоустройство, спорта и културата  в  градовете Сливен, Бургас, Варна, Стара Загора и Габрово.

Дарителският кръг е уникален метод за набиране на средства, при който организации търсещи финансиране представят лично своите проекти  пред дарителите. По време на презентациите, дарителите имат възможност да задават въпроси към организациите и да се запознаят с проблемите, които срещат при реализиране на идеите.  „Дарителският кръг“ по модела на The Funding Network, Великобритания  е въведен у нас през 2012 г. от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ /ФРГИ/ и се реализира на местно ново чрез Обществените фондации, подкрепени по Програмата за развитие на обществените фондации в България на ФРГИ.

„Личната среща с организациите, които търсят финансиране осигурява на дарителите уникална възможност да се запознаят с проблемите им и прави дарителския кръг изключително ефективен метод за набиране на средства. Когато в Габрово организирахме за пръв път дарителски кръг бях скептично настроена и не вярвах, че ще успеем да съберем средства за каузите. Но резултатите ме убедиха в обратното. Събрахме повече от 50 дарители - представители на местните институции и бизнес, които наддаваха за обществено ползени каузи. Организирали сме вече шест дарителски кръга, а от посления събрахме 31 100 лв. за пет местни инициативи. Събитията предизвикват огромен интерес у цялата местна общественост. Все още подготвяме следващия кръг, а вече имаме четири каузи.“ , заяви Николина Мускурова от „Обществен дарителки фонд  Габрово“.

У нас в периода ноември 2014 – ноември 2015 г. са организирани общо 7 дарителски кръга в пет града, като в два от тях са проведени по две срещи на дарителски кръг. През ноември 2014 г. дарителският кръг в Сливен набира 12 400 лв. за реализирането на шест проекта; в Бургас 13 500 за четири проекта, а във Варна събраната сума е 15 110 лв. за три проекта.  Общо 29 160 лв. са набрани миналата година в Стара Загора за реализирането на пет местни инициативи, а 31 100 лв. в Габрово също за пет проекта. През лятото на 2015 г. са проведени още два дарителки кръга в Стара Загора и Сливен. По време на втория  дарителки кръг в Стара Загора са събрани 19 250 лв. за три проекта, а в Сливен 13 570 отново за реализирането на шест проекта.

Повече за модела „Дарителски кръг“, как да набирате средства от индивидуални дарители и как да ги превърнете в свои постоянни дарители, можете да научите по време на двудневния уъркшоп, оргранизиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 12 и 13 ноември 2015 г. Запишете се за участие тук.

  

Сподели!