На фестивала „Живо наследство” младите поколения ще запознаят зрителите
с традициите на отминалите времена

В деня на Независимостта - 22.09.2007 г. ще бъде проведен мащабен фестивал „Живо наследство”. Фестивалът е част от проект „Печелиш и помагаш”, който подкрепя възстановяването на местното духовно и материално наследство и който обединява местна граждански организации, местна власт и бизнеса около идеята за опазването и съживяването на местните традиции. Фестивалът има и за цел да представи пред широката събраните обичаи и занаяти. Организаторите - „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), канят жителите и гостите на столицата от 12.00 до 21.00 часа в Южен парк - трета част, на голямата поляна при сцената. Там те ще могат да се запознаят с фолклорното ни богатство и да станат част от различните инициативи за неговото съхранение и разпространение.

В рамките на фестивала над 350 души от различни възрасти и етноси от общо 16 български градове и села ще представят възродени местни обичаи и занаяти, останали по нашите земи от векове. На голяма сцена ще бъдат показани различни музикални и танцови фолклорни изпълнения и театрални постановки. Около нея, в специални шатри, всеки желаещ посетител ще има възможността да разгледа, научи повече или сам да направи кукла от слама, обредни хлябове и много други символи, които съхраняват националната идентичност и историческа памет на българския народ.

Фестивалът ще бъде официално открит в 12.00 часа от г-жа Йорданка Фандъкова, Заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” и представители на организаторите. Ще присъства и актьорът Георги Калоянчев, който ще получи специален подарък- кукла на Бай Ганьо, от жители на Нова Загора.
Фестивалът се организира с подкрепата на Столична Община. Партньорите по проекта „Печелиш и помагаш” - „Еврофутбол” и ФРГИ, както и всички участници, целят да запознаят поколенията с фолклорното наследство по нашите земи и да съживят духа на отминали и изчезващи традиции. Фестивалът е уникален по рода си освен с посланието, което носи и предава и със заряда и ентусиазма на участниците.

Зрителите ще наблюдават шуменски фолклорен театър на сенките, характерен за XVI – XX век, с кукленото представление „Карагьоз са завръща”. То показва забравени български и мюсюлмански традиции. Граждани на пазарджишкото село Паталеница ще възродят историята на своя край и ще разкажат за открития преди години заровен храм „Св. Димитър”, с пиесата “Легенди за Паталеница и Баткун”. Жителите на ловешките села – Славяни, Пресяка и Баховица ще пресъздадат селски седенки и ще представят старинни носии. Хората от село Тракиец, Хасковско, ще месят, пекат и учат присъстващите как се правят християнски и мюсюлмански обредни хлябове, краваи и колачета. Ще бъдат възпроизведени типичните за село Горна Росица и региона сватбени обичаи – песни, танци и ритуали, включително и обредни гозби. Ще прозвучат автентични коледарски народни песни от Добрич, а младежката група „ИАРА” от Дупница ще представи с ударни инструменти интерпретации на местни фолклорни музикални мотиви. Жители от село Ветрен, Силистра, ще покажат традиционни обичаи и предмети, свързани с рибарството, снимки от изградения риболовен музей и етнографска работилница, тематични експонати, рецепти за местни ястия подготвяни с риба. Младежи и девойки от Търговище ще демонстрират ръчно изработване на дантела – „кене”, чорапи и други предмети от екологично чисти естествени материали – шума от царевица, вълна, коприна.
При дъждовно време и невъзможност фестивалът да се проведе в Южния парк, той ще се състои на същата дата и в същите часове в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, в Аулата, вход откъм ул. „Стефан Караджа”. Евентуалната промяна ще бъде обявена в медиите.

Повече за проектите по програма "Живо наследство"

Сподели!