На 23 октомври от 14:00 часа в Арт салона на радио Варна бяха връчени четири стипендии на студенти от ромски произход с висок потенциал, които са ограничени от социални и икономически бариери да продължат успешно своето следване във висше учебно заведение.

Инициативата е на Обществен дарителски фонд за Варна, който през месец юни с подкрепата на дарители учреди фонд за стипендии на студенти от уязвими групи. Средствата набрани от дарители бяха удвоени от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в рамките на проект „Подкрепа за институционално укрепване на Фондация „Обществен дарителски фонд за Варна“.

Студентите, които получиха стипендии са номинирани от двата големи университета в града- Техническият и Икономическият университет.

„Нашата мисия е да създаваме повече условия за достъп до висше образование на уязвимите групи, да покажем добри примери сред ромската общност, които повишават своята култура и отговорност към обществото“, сподели Анна Радева, Изпълнителен директор на Фондация Обществен дарителски фонд за Варна.

Номинираните студенти получиха индивидуални стипендии за покриване на семестриални такси и наем за общежития от по 1000 лв. Условието да ги получат е да не прекъсват своето образование до завършването му. Инициативата по набиране на средства за образователна интеграция на студенти от уязвими групи продължава и чрез платформата за онлайн дарения, интегрирана в сайта на Фонда www.odfv.org

Стипендии получиха студенти, които се справят добре с обучението си, но са застрашени от отпадане поради невъзможност да заплащат семестриални такси:

  • Мариян Фанков Асенов

Студент III-ти курс, редовно обучение специалност „Финанси“ в Икономически университет Варна. Мариян е отгледан е от дядо си и баба си в село Тотлевен. Понастоящем се справя съвсем сам, като отскоро работи по четири часа в Университетската  библиотека.

  • Гина Михалева Михалева.

Студентка III-ти курс, редовно обучение по специалност „Социален мениджмънт“  в Технически университет Варна. Гина е от село Приселци, работила е като трудотерапевт в защитено жилище за жени с умствена изостаналост в село Близнаци и така избира специалността, която учи - социален мениджмънт.

  • Радослава Иванова Иванова

Студентка IV-курс, редовно обучение, специалност “Икономика на строителството“ в Икономически Университет Варна. Радослава живее в село Изворско и пътува всеки ден до университета.

  • Таня Михайлова Христова

Студентка II-ри курс, задочно обучение в специалност „Социален мениджмънт“ в Технически университет Варна. Таня е от град Котел. Доброволец е във Младежка фондация Арете- България.

От юли 2009 г. Фондация „Работилница за граждански инициативи" работи като национална подкрепяща организация на обществените фондации в България, като отпуска финансиране за тяхното институционално укрепване. Чрез Програмата за равитие на обществените фондации, ФРГИ съдейства за утвърждаване на местната филантропия като фактор за развитието на общностите. Обществените фондации в ролята им на посредници между дарителите и гражданските организации помагат за професионално организиране на дарителството, прозрачно и ефективно използване на дарените средства за решаване на местни проблеми.

Сподели!