На 25 март от 18:30 часа във VIVACOM Art Hall се състоя официалното откриване на изложбата "Комикси за равнопоставеност", посветена на борбата срещу расизма в Европа. Представени бяха 32 комикса, обединени в три категории – Стереотипи, Борба срещу расизма, Истории за миграцията. Чрез техниката на изобразителното изкуство, съчетаваща думи и рисунки, творците пресъздават истории и събития, свързани с миграцията, които самите те са преживели.

Изложбата предизвика интереса на гости от различни възрасти. На събитието присъстваха представители на организации за закрила и интеграция на бежанци и мигранти, медии и гости. Специално участие в откриването на изложбата взе Дмитрий Ягодин -  единственият българин, чийто комикс е включен в проекта.

Предствените комикси са носители на Първата Европейска награда за най-добри непубликувани комикси от автори с мигрантски произходи. Изложбата се реализира по проекта  ComiX4 = Комикс за Равенството, който има за цел да насърчи междукултурния диалог за борба срещу расизма в Европа и да постави на дневен ред културното движение срещу ксенофобия сред младежите, с участието на мигрантите. Страните взели участие в проекта са Италия, Естония, Румъния, Латвия и България, чрез Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Изложбата ще продължи до 6 април, като в нейните рамки ще се прове уъркшоп по темата.

Повече снимки от официалното откриване: тук 

 

 

Сподели!