На 03 юни 2007 г. в сградата на БТА се състоя пресконференция на партньорите по проекта „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация”. Той се реализира с подкрепата на ФРГИ и Сдружение „Център за независим живот” и е част от кампанията "Печелиш и помагаш” – съвместна инициатива на „Еврофутбол” и третия целеви тираж на Държавната парично-предметна лотария.

На състоялата се пресконференция, изпълнителният директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи” Илияна Николова, Капка Панайотова изпълнителен директор на Сдружение “Център за независим живот” и Елица Иванова специалист „Връзки с обществеността” в "Еврофутбол" представиха проекта „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация”. Той предвижда да се създадат условия за свободен и безпрепятствен достъп на хората с увреждания до ресурсите на библиотеките и информационните центрове в страната, както и да бъде повишена информираността на обществото по проблемите им. На пресконференцията бе представен специално оборудван инфо-бус за хора със зрителни и двигателни затруднения.

Пътуващата библиотека ще стартира през месец юни и ще премина през общо четири града - Гоце Делчев на 21.06.07 г., Разград на 26.06.07 г., Бургас на 27.06.07 г. и Стара Загора на 28.06.2007 г. Във всеки един от градовете ще бъдат организирани събития с танци и игри с награди. Участие ще вземат и театър „Цвете” със спектакъла на кокили „Ние и то”, както и местни изпълнители.

На 05.06.2007 г. стартира третия целеви тираж на ДППЛ и 11% от стойността на продадените билети ще бъдат отделени за проекта „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация”. С тях Сдружение „Център за независим живот”, ФРГИ, „Еврофутбол” и ДППЛ ще осигурят средства за оборудване с компютърни конфигурации, скенери, слушалки и др., както и физически достъп до съответните места посредством външна рампа. Фондация „Хоризонти” ще предостави безвъзмездно четяща програма за хора със зрителни увреждания.

“Печелиш и помагаш” е съвместна кампания на „Еврофутбол” и ДППЛ, която с подкрепата на ФРГИ цели да бъдат събрани средства за благотворителни кампании, посредством провеждане на целеви тиражи, с които да се подпомогнат различни проблемни сфери от живота на България. През 2007 година ще има общо 8 целеви тиража, всеки от тях на различна тема със социална, културна, здравна, образователна или спортна насоченост.

Сподели!