На 21.06.2007 г. в град Гоце Делчев пристигна Пътуващата библиотека за хора с увреждания. Тя е част от третия целеви тираж на Държавната Парично-предметна Лотария (ДППЛ) - "Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация” към кампанията „Печелиш и Помагаш”. Кампанията е съвместна инициатива на Еврофутбол, ДППЛ, Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) и "Център за независим живот” (ЦНЖ).

Инфо-бусът е оборудван с нов лаптоп, на който е инсталиран специализиран хардуер и софтуер. Компютърът дава възможност на хората с увреждания да имат лесен и удобен достъп до различни информационни материали и интернет.

По повод пристигането на пътуващата библиотека в града бяха организирани разнообразни събития. Градинката до площад „Гоце Делчев” стана сцена на представление на театър „Цвете”. Много деца участваха във финала на спектакъла и в игрите, организирани от актьорите. Те рисуваха, играха на кегли, хвърляха рингове в определена цел, участваха във викторина, разпознаваха предмети със завързани очи и измисляха интересни начини за опазване на чупливи предмети. Най-активните, изобретателните и точните получиха специални награди от „Еврофутбол”. Всички останали също си тръгнаха със сувенир от празника.

Празникът бе открит от Десислава Петрова - връзки с обществеността в ЦНЖ, Елица Иванова - дирекция „Връзки с обществеността” на „Еврофутбол” и Росица Папаркова - директор на библиотеката в читалище „Просвета”. Към събитието се присъединиха и Огнян Лазаров - главен експерт от звено "Общински проекти” в община "Гоце Делчев” и Йордан Каменаров - председател на териториалната съюзна организация на слепите.

В средата на месец юни, бяха открити читателски места, оборудвани и пригодени за хора със зрителни и двигателни проблеми, в общо три български града – Гоце Делчев, Разград, Бургас. На входа на информационния център в град Стара Загора бе поставена рампа за хора с двигателни увреждания. Проектът предвижда да се създадат условия за свободен и безпрепятствен достъп на хората с увреждания до ресурсите на библиотеките и информационните центрове в страната, както и да бъде повишена информираността на обществото по проблемите им. Чрез тази инициатива българският букмейкър се присъединява към обявената от Европейската комисия и Съвета на Европа „Година на равните възможности”.

Следващите спирки на пътуващата библиотека са: Разград – 26.06.2007 г., Бургас – 27.06.2007 г. и Стара Загора – 28.06.2007 г.

Сподели!