На 21.11.2007 г. от 16:30 ч. във фитнес клуб “Тотал спорт” в гр. Пловдив (ул. “Екзарх Йосиф” № 13) ще се проведе спортен хепънинг. Той е част от кампанията “Спорт срещу остеопорозата” по проект “Печелиш и помагаш” на българския букмейкър “Еврофутбол”. Целта на събитието е да се популяризира необходимостта от двигателна активност сред населението, като превенция на заболяването остеопороза.
Инициативата се подкрепя от общинската администрация в града, местни неправителствени организации и други.
В рамките на хепънинга ще се играе гимнастика за намаляване риска от остеопороза, в която ще може да се включи всеки желаещ. Ще бъде представено и специално издадено DVD с упражнения и полезна информация за болестта.
Пловдив е един от четирите града в България, в които се провежда безплатна гимнастика за превенция на остеопорозата. Занятия има всяка събота в две зали – във фитнес център “Тотал Спорт” на ул. “Екзарх Йосиф” № 13 от 14:00 ч. и от 11:00 ч. в „Медицински център за рехабилитация и спортна медицина” на ул. “Владивосток” № 18. Стартът на гимнастиката беше даден във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата – 20.10. Упражненията ще продължат до края на годината.
Кампанията “Спорт срещу остеопорозата” е част от мащабния социален проект “Печелиш и помагаш” на българската букмейкърска къща „Еврофутбол”. Тя се осъществява в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи”. Нейната основна цел е създаване на условия за по-добра информираност на хората за болестта, ранна диагностика и възможност за намаляване на риска от заболяване. Кампанията се състои от три паралелни теми – спорт в свободното време; спорт в офиса, където протича най-голямата част от деня, и диагностика на костната плътност. „Еврофутбол” ги предоставя безплатно на всички желаещи.

Проектът “Печелиш и помагаш” е разработен от „Еврофутбол”. Неговата основна цел е да подкрепя различни спортни, здравни, културни и социални каузи в страната. Той стартира през пролетта на 2007 година съвместно с Държавната парично-предметна лотария (ДППЛ), която провежда целеви тиражи по всяка една от темите в проекта. Кампанията “Спорт срещу остеопорозата” е шестият целеви тираж (17.10 - 12.12.2007 г.) на ДППЛ в рамките на проекта „Печелиш и помагаш”. Съгласно устройствения правилник на лотарията 11 % от набраните средства ще бъдат отделени за съответния проблем. Отпечатани са 200 000 броя лотарийни билети с единична цена от 1 лев.

Сподели!