На 22 юни в Конферентен център „Венус“, София се проведе първата от трите дискусии за подобряване качеството на живот в София. Дискусиите се организират от ФРГИ в рамките на проект „ГРУВИ: Гражданите решават и управляват в партньорство с институциите“, финансиран от Програма „Европа“ 2015 на Столична община.

По време на дискусията граждани, представители на неправителствени организации и институции коментираха предизвикателствата и предпоставките за създаване и поддържане на инфраструктура за здравословен начин на живот в столицата.

Дискусията бе фокусирана върху пет основни теми: инфраструктура за спорт, отдих и развлечения; междублокови пространства; зелени площи; спортно-образователна инфраструктура в училищата и детските градини и инфраструктура за здравословно предвижване – велоалеи.

Присъстващите обсъдиха значението на структурите, които организират различни инициативи за изграждането на инфраструктура за здравословен начин на живот. Успехът на тяхната инициатива е невъзможен без ефективен диалог с институциите, категорични бяха участниците в дискусията. Затова една от препоръките е създаване на платформа, която да улеснява подаването на предложения към институциите от страна на неправителствените организации. От страна на институциите създаването на инфраструктура, свързана със здравословен начин на живот е в основата на редица стратегически документи на Столична община. По оценка на НПО-структурите, работещи в тази област тези стратегически документи трябва да се осъвременят за да отразят най-новите тенденции в тази област. След като споделиха добри практики за изграждане на инфраструктура за здравословен начин на живот, участниците в дискусията констатираха, че гражданското общество  има висок нереализиран потенциал и неговата роля трбява да се засили.

Освен изграждането на инфраструктура за здравословен начин на живот, приоритет в развитието на столицата е и сигурността. Това е и темата на следващата публична дискусия, която ще се проведе на 29 юни 2015 от 14:00 в Конферентен център „Венус“ на бул. Дондуков 9. Регистрирайте се за участие като изпратите попълнен приложения по-долу формуляр за регистрация на  wcif@wcif-bg.org.

 

 

Прикачени файлове

Сподели!