Представители на Младежки банки от България, Грузия, Русия, Украйна, Молдова, Турция, Латвия, Полша, Босна и Херцеговина, Румъния и Армения се срещнаха на конференция за Младежките банки от Черноморието. Събитието се проведе на 15 и 16 октомври в Ереван, Армения. Събитието се организра от Youth Bank Internataional, Eurasia Partnership Foundation, Армения и Foundation for youth Involvement, Румъния. Срещата бе финансирана от The Romanian NGODO Platform, Черноморския тръст за регионално сътрудничество и ЕК.

Събитието даде възможност участниците да представят как моделът  „Младежка банка“ работи в съответната страна и да обменят ценен опит и знания за работата си в предоставянето на възможности за младежко развитие. Младежите обсъждаха възможности за справяне с предизвикателствата пред Младежките банки, както и идеи за тяхното популяризиране. Координатори и активисти от различните страни, участнички в срещата  гостуваха на Младежката банка в град Иджеван, където се запознаха с фондонабирателните и рекламни кампании на банката, както и проектите, финансирани от нея. Ася Захариева, координатор на Младежка банка София и Иво Тепавски, координатор на Младежка банка Габрово преставиха българския опит. Повече за работата си по програмата разказаха и представители от Южноафриканската република и САЩ.

По време на срещата бяха обсъдени и различни възможности и стратегии за изграждане на мрежа от Младежки банки на регионално ниво. Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Петър Андреев координатор на програма „Младежка банка“ участваха в дискусии за стратегическо планиране за създаване на регионална мрежа.

У нас моделът Младежка банка е въведен през 2012 г. от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ).  От средата на 2016 г. ФРГИ подкрепя 14 младежки банки в 14 български града. Чрез програма „Младежка банка“, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ показва младежката гледна точка в дарителството, овластява младите хора да поемат отогворност, включва и работи с младежи от маргинализирани групи.

До момента Младежките банки от страната са набрали 156 196 лв. средства, с които са реализирани 105 местни младежки инициативи, включени са над 2 000 млади лидери, които са достигнали до още 65 000 младежи от цялата страна.

Запознайте се работата на Младежките банки от цялата страна тук

Сподели!