Вчера, на 10 март 2015 г. изтече крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса по програма „Младежка банка“. Общо 14 са изпратените кандидатури от организации от цялата страна.

От 6 февруари тази година неформални организации, съставени от младежи на възраст от 16 до 25 г., както и неправителствени организации работещи в младежката сфера имаха възможност да кандидатстват за създаване на Младежка банка.

Младежката банка представлява комисия за отпускане на грантове, управлявана изцяло от млади хора. Това е уникален метод на въвличане на младите хора за развитие на дарителството и дейности в полза на общността. Младежките банки са широко разпространени в Европа - в повече от 15 страни. Изследвания за въздействието от тяхната работа показват, че те съдействат за развитието на младежко лидерство и имат широк положителен ефект върху общностите като цяло.

През 2014 година в България работят 11 младежки банки в градовете: Видин, Лом, Враца, Русе, Бургас, Шумен, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора и Сливен. 

Сподели!