Общо осем проекта за предоставяне на нови възможности за развитие на младежи с ограничен достъп до финансов и образователен ресурс бяха реализирани през последната година по програма „Знания за успех“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и SAP Labs България.

Проектите бяха изпълнени от настоятелствата на училища от градовете: Белене, Кърджали, Карнобат, Казанлък, Криводол, Ракитово, Свищов и Видин. Благодарение на програмата бяха реновирани и ресурсно обезпечени библиотеките в съответните училища и бе подобрена учебно-възпитателната среда.

В резултат повече от 4 500 гимназисти, от които близо 1 300 от уязвими групи получиха равен достъп до информационни ресурси,  участваха в различни образователи инициативи и повишиха представянето си в училище. Голяма част от учениците придобиха нови знания и умения за търсене на работа и подготовка за интервю с потенциални работодатели.

„Знания за успех“ 2014-2015 спомогна и за подобряване на ефективната интеграция на младежи от уязвими групи и взаимодействието между ученици, учители и местна общност, както и за изграждането на капацитет на училищните настоятелства.

Реализираните проекти бяха избрани след конкурс, проведен през 2014 г. Кандидатствалите за финансиране бяха общо 42 училищни настоятелства от цялата страна. От тях въз основа на количествени и качествени критерии за оценка като брой ученици, тип населено място, бедност, липса на възможности за развитие и други, бяха избрани осем.

„Знания за успех“ 2014-2015 се реализира за трета поредна година от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на SAP Labs България. До момента в трите издания на програмата са подкрепени 24 училищни настоятелства, чиито проекти са достигнали до близо 15 000 ученици на възраст между 14 и 18 години от цялата страна. Поради постигнатите високи резултати и интереса към програмата, тя ще бъде продължена и през следващия едногодишен период 2015-2016. Повече подробности за условията и сроковете за кандидатстване, очаквайте на сайта на ФРГИ.


 На снимката: Ученици от СОУ „Христо Ботев”, град Карнобат, участващи в проект: „Информационен библиотечен център”.

Вижте как библиотеката се превърна в желано място за учениците от  СОУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Криводол чрез програма „Знания за успех" на ФРГИ и SAP Labs България, тук

Сподели!