Днес ще се проведе последната среща от поредицата  „Журналисти в училище“, организирана от Фонд „Валя Крушкина“. Ученици от две бургаски училища ще провокират с въпроси репортера Росен Цветков,  носител на Голямата наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“ през 2013 г.

Инициативата стартира на 6 юни, като на поканата за разговор от страна на учениците се отзоваха известни български журналисти, свързани с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“.  До момента в рамките на „Журналисти в училище“ са проведени общо 14 срещи в 13 български града. По време на срещите учениците питат, а журналистите отговарят. „Наложи се да отговаряме за лошите тенденции в журналистиката и в медиите, за които най-малко националните медии носят отговорност“, заяви Мария Чернева след срещата си с учениците от столичното 73 СОУ „Владислав Граматик".

„Журналисти в училище“ цели да провокира и мотивира интереса  на учениците към журналистическата професия, да стимулира сформирането на гражданаска позиция у тях и да популяризира гражданската журналистика, която защитава правата и интересите на хората. „Чудех се с какво да се занимавам и тази среща наситина ме придърпа към медиите и това да остана тук. Хареса ми колко са честни и искрени журналистите.“, споделя деветокласничката Ирен от Втора английска гимназия „Томас Джеферсън" , след срещата си с Полина Паунова, Благой Цицелков и Росен Цветков.

Миролюба Бенатова, която се срещна  с ученици от пет училища в различни градове обобщи впечатленията си така:  „Има много будни деца. Бях в Генерал Тошево, във Велико Търново, в Етрополе, в Бургас и сега съм в Кърджали. Може да се каже, че съм обиколила една немалка част от страната. Виждам много умни, будни, амбициозни и много сериозни деца. Друг е въпросът каква част от тях ще останат в България. Прави ми впечатление, че по-голямата част от тийнейджърите и завършващите вече имат амбиция да останат да учат в България или да отидат в чужбина, да учат и после да се върнат, за да се реализират тук. Това е една тенденция, която усещам напоследък. Мисля, че това е едно поколение, което ще реши да опита да се реализира у нас и това ме прави щастлива. Единствения ми страх е да не се разочароват. Но аз се радвам, че те имат това желание и тази вяра, че могат да се реализират тук.“

„Журналисти в училище“ се реализира за трета поредна година и е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Фондът е създаден в памет на журналиста Валя Крушкина, която почина през юни 2012 г. Тази година партньори на инициативата са: БНТ, BTV, Nova TV, БНР, Mediapool.bg и OFFNEws.bg. Повече снимки от срещите по училища, можете да видите тук

На снимката: Мария Милкова, носител на Голямата награда „Валя Крушкина - журналистика за хората“ през 2015 г. с учениците от СОУ „Петко Рачов Славейков, гр. Трявна.

 

Сподели!