На 27.07.2007 г. (петък) Фондация „Работилница за граждански инициативи” ФРГИ събра своите приятели и партньори на Петата си годишна среща. На събитието присъстваха организации, с които ФРГИ е работила или подкрепила през годините и партньори в работата на Работилницата. Темата тази година бе посветена на промените в сектора след навлизането на България в ЕС, а по-точно: „Българският граждански сектор в Европейския съюз – какво реално се случи и какво предстои”.

След членството на България в Европейския съюз, предстоят значителни промени както в сектора, така и в нагласите и възприятията на обществото. Именно за това, срещата премина в дискусии на три основни теми. Първата дискусия разгледа обстойно възможностите за финансиране на НПО със средствата на Структурните фондове на ЕС. Участници бяха Йоана Илиева от Министерството на финансите и Даниела Трифонова от Програмен и аналитичен център за европейско право. Във втората тема бяха дискутирани възможностите за партньорства между гражданските организации и местните власти за реализирането на европейски проекти. Въведение в дискусията направиха Димитър Русинов и Марина Манолчева – Фонд за превенция на престъпността ИГА, Пазарджик, Мария Донкова – Фондация „Пайдея” и Невена Маджарова. Третата дискусия премина с оглед на промените в средата на развитие на НПО – погледи от Брюксел, Централна Европа и България. Темата бе водена от Лаура Паркър от АРК и Весела Герчева от Българския дарителски форум.

Срещата бе официално открита от г-жа Илияна Николова – Изпълнителен директор на ФРГИ, която представи и разказа на всички присъстващи, за извървения през изминалата година път на фондацията. Беше показан и раздаден на гостите и Годишния отчет за 2006 г. на ФРГИ, който проследява цялостната работа на организацията, всички нейни проекти, обучения, финансирания и инициативи. Г-жа Николова представи и първият български сайт, изцяло за дарения по интернет за обществено значими социални и културни каузи и инициативи – www.zaedno.bg Бяха връчени и грамоти за доброволчество на хората, които през годините застанаха до ФРГИ и подкрепиха нейната работа и мисия. Награди получиха победителите в конкурса „Моят опит с ФРГИ” за есе и снимка.

Сподели!