Изложбата “Комикси за равнопоставеност”, посветена на борбата с расизма и дискриминацията продължава още една седмица.  Нетрадиционният начин, по който изложбата предизвиква диалога по темите, провокира интереса на публиката. В резултат, до 14 април всички желаещи имат възможност да разгледат 32-та комикса,  разположени във VIVACOM Art Hall.

Комиксите са събрани в три категории - Стереотипи, Борбата срещу расизма, Истории за миграцията. Всички те са дело на автори мигранти, адаптирали се към условията на живот в новата страна или сблъскали се с трудностите, езикът на омраза и расовата дескриминация, неразбирането и неприемането на различните.

Официалното откриване на изложбата се състоя на 25 март и събра гости от различни възрасти. На събитието присъстваха представители на организации за закрила и интеграция на бежанци и мигранти, медии и гости. Специално участие в откриването на изложбата взе Дмитрий Ягодин - единственият българин, чийто комикс е включен в проекта.

В рамките на изложбата се проведе и уъркшоп по темата, в който активно участие взеха младежи от Националната художествена академия. Всички присъстващи дискутираха на тема: Стереотипи, расизъм и миграция, споделяха личен опит, участваха в различни интерактивни игри и научиха най-добрите техники за създаване на комикси. Предстои провеждането на още един уъркшоп.

Изложбата е част от проекта  ComiX4 = Комикс за Равенството, който има за цел да насърчи междукултурния диалог за борба срещу расизма в Европа и да постави на дневен ред културното движение срещу ксенофобия сред младежите, с участието на мигрантите. Страните взели участие в проекта са Италия, Естония, Румъния, Латвия и България, чрез Фондация „Работилница за граждански инициативи“. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програмата "Права и гражданство" на Европейския съюз.

Повече снимки: тук

 

Сподели!