На 1 април от 13 часа се проведе първият уъркшоп на тема  “Комикси за равнопоставеност“ или как с творчески подходи да се борим с расизма и дискриминацията”.  Инициативата се провежда в рамките на изложбата „Комикси за равнопоставеност“, час от проекта  „ComiX4=equality“, който има за цел да насърчи междукултурния диалог за борба срещу расизма в Европа и да постави на дневен ред културното движение срещу ксенофобия сред младежите, с участието на мигрантите.

Всички участниците в уъркшопа дискутираха на тема  „Стереотипи, миграция и расизъм“, като изказаха собтвените си виждания по проблема и споделиха лични истории за сблъсъка си с дискриминацията и расизма. Водещи лектори на уъркшопа бяха Дмитрий Ягодин и Весела Данчева от творческо сдружение за анимация „Компот Колектив“. Те запознаха присъстващите с принципите и различните техники за създаване на комикси. Участниците се включиха в различни интерактивни игри, провокиращи творческото мислене и въображението.  Всички научиха за специфичните начини за разказване история, както и техниките за визуализиране чрез комикси.

„Благодарение на комиксите можем да покажем една сложна идея по иключително опростен начин. Всяка форма или цвят носят смисъл, можем да покажем сблъсък между балон и бодил, между черно и бяло, или пък да разкажем любовна история между кафето и сладоледа. Всичко е възможно в света на комиксите, стига да сме искрени и историята, която разказваме е близка до нас.“, заяви Весела Данчева. 

След като всеки участник представи своите идеи и предложения за комикс по темата, уършопът продължи с презентирането на добри примери за комикси.  Инициативата завърши с разговор между участниците и водещите лектори. Участниците имат възможността да се включат в конкурс за комикс на тема "Стереотипи, миграция и расизъм", като техните произведения ще бъдат представени на сайта на проекта, а за най-добрите ще има парична награда.

На 10 май 2014г. ще се проведе вторият уъркшоп по темата в рамките на изложбата  „Комикси за равнопоставеност“. Изложбата може да разгледате до 6 април 2014 г. в галерията Vivacom Art Hall.

Повече снимки от събитието може да видите тук.

 

Сподели!