С нова, приветлива обстановка посреща своите читатели училищна библиотека на СОУ „Неофит Рилски”, гр. Харманли.  Ремонтът  на библиотеката е част от проект „Обновяване на библиотеката – път към знанието и успеха“, реализиран по програма „Знания за успех“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, с подкрепата на SAP Labs България.

В ремонта със собствен труд и много желание се включиват учители, ученици и родители. Към момента от екипа на проекта обработват списък с предложената от учениците литература, с която да бъде обогатен библиотечния фонд.

 „Подкрепата, която получихме от ФРГИ и SAP Labs България е още едно доказателство за това, че дарителството и доброволчеството намират място в сърцата на хората и привличат съмишлениеци.“, коментира г-жа Васка Грозева, координатор на проекта.

Освен допълване на библиотечния фонд, в рамките на проекта библиотеката ще бъде обновена и с два компютъра, един лаптоп и мултифункционално устройство, чрез което учениците ще представят учебните си презентации, а учители ще представят уроците по интерактивен начин. 

„Целта ни е да превърнем библиотеката в приятно място за учениците, място, което да стимулира желанието за учене и изява на таланта, затова планираме няколко образователни инициативи. В седмицата на книгата през април ще направим изложба с рисунки на деца със специални образователни потребности. По време на изложбата ученици от клуба „Заедно към успеха“ ще прочетат откъси от любими произведения. На 25-ти март, когато е празникът на училището ще представим пред учениците презентация на тема: „95 години училищна библиотека.“ продължава г-жа Грозева.

Проектът  „Обновяване на библиотеката – път към знанието и успеха“ стартира през ноември 2015 г., заедно с още 10 проекта в рамките на програма „Знания за успех“. Програмата цели да  осгури равен достъп до качествен информационен ресурс на ученици от икономически изостанали  региони на страната и да осигури възможности за кариерно ориентиране и развитие.

Програмата се реализира за четвърта поредна година от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, с подкрепата на SAP Labs България.  В трите досегашни издания на програмата са подкрепени  24 училищни настоятелства, чиито проекти са подкрепили обучението и професионалното ориентиране на близо 15 000 ученици на възраст между 14 и 18 години от цялата страна. Програмата е носител на редица отличия. Научете повече тук.

На снимката: Обновената читалня към библиотеката на СОУ „Неофит Рилски”, гр. Харманли

 

 

Сподели!