Българският лицензиран букмейкър „Еврофутбол” ще финансира 12 спортни терена в 11 населени места в цялата страна по кампанията „Избери да спортуваш”. Те представляват различни площадки, зали, стадион и алея на здравето, с което родният оператор ще създаде условия за здравословен начин на живот чрез движение и активен спорт в свободното време. Кандидатурите бяха избрани въз основа на независими оценки на 21-те члена на групата на съветниците, партньорите от фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), „Еврофутбол” и гласуване в сайта на кампанията www.izberidasportuvash.org

 


Инициативите са за различни видове спорт – футбол, тенис на корт, фитнес, бодибилдинг, кардиофитнес, бодиуорк, спортна гимнастика, волейбол, тенис на маса, аеробика, дартс, източни бойни изкуства, плажен волейбол, спорт на открито чрез поставяне на различни уреди, баскетбол, шах и скейтборд. Проектите са в следните населени места (по азбучен ред): Благоевград, с. Голема Раковица, Димитровград, Ловеч, Монтана, Пловдив, Силистра, София, Стара Загора, Шивачево и Ямбол. До края на месец ноември с всеки един от тях ще бъде сключен договор, чрез който ще получат финансирането от „Еврофутбол”. Същинската работа по възстановяването и изграждането на спортните терени ще започне веднага след това, а първите реновирани площадки и зали ще бъдат открити през първата половина на 2010 година.

 


Кампанията „Избери да спортуваш”, която е част от големия благотворителен проект на „Еврофутбол”- „Печелиш и помагаш”, стартира през септември 2009 г. с общонационален конкурс. Така, всички желаещи – неправителствени организации, общини, университети, читалища и граждански инициативи, можеха да кандидатстват за финансиране от родната букмейкърска къща. Получени бяха 106 отделни проекта от 80 населени места в цяла България. В рамките на 15 дни групата на съветниците по кампанията, съставена от заместник-министри от Министерствата на физическото възпитание и спорта и на образованието, младежта и науката, представители на общинската власт, на Българския футболен съюз, на българските федерации по баскетбол и волейбол, известни журналисти и общественици, оценяваше отделните кандидатури. След обобщение на резултатите, те предложиха на „Еврофутбол” най-успешните проекти, от които бяха избрани 11. Родният букмейкър увеличи броя на площадките, които да финансира, тъй като подадените заявки бяха изключително интересни и се отнасяха за различни региони в страната.
Кандидатурата на град Шивачево бе избран за „Площадка на обществото” чрез гласуване в сайта на кампанията – www.izberidasportuvash.org Това е 12-тия проект, който ще получи пари за реновиране. За 13 дни, през които всички желаещи можеха да гласуват за своето място за спорт в интернет страницата, бяха подадени близо 16 000 гласа. След извършената от ФРГИ проверка, броят на уникалните вотове е 9228, от които близо 13% са за град Шивачево. Проектът предвижда възстановяване на градския стадион, чрез реновиране на футболното игрище и лекоатлетическата писта и ремонтиране на сградата на стадиона.

 


Следващите инициативи от кампанията „Избери да спортуваш” са три спортни хепънинга. На тях всеки заинтересован може да присъства напълно безплатно и да обогати двигателната си култура по различни видове спорт. Първият е на 31.10.2009 г. в зала “Славия-Спортес” (ул. “Коломан” № 1, кв. “Овча Купел”). От 10:30 до 16:00 часа, последователно ще бъдат проведени осем различни тренировки с професионални инструктори, които ще демонстрират комплекси от упражнения, подходящи за самостоятелни тренировки у дома и на спортната площадка. Осемте тренировки ще са по китайска гимнастика цигун, тай чи, карате, тае бо, комбинирана гимнастика и народни танци. Вторият хепънинг е на 14.11.2009 г. в Пловдив, а последният – на 28.11.2009 г. във Велико Търново.

 

Списък на одобрените кандидатури

 

Благодарим за участието на всички в общонационалното състезание за финансиране на инициативи за възстановяване и създаване на спортни терени за масов спорт в рамките на благотворителната кампания на Еврофутбол "Избери да спортуваш".

Както беше обявено изборът на кандидатури за финансиране се извърши на три етапа. На първия етап бяха прегледани кандидатурите за допустимост на кандидатите и формалните изисквания на които трябва да отговарят предложенията за инициативи, включително и максималната стойност на исканото финансиране. Право имаха да кандидастват НПО, общини, университети или граждански групи. Въпреки това бяха постъпили и кандидатури от детска градина, средни училища и фирми. Максималната стойност на исканото финансиране беше определена до 7000 лева. Въпреки това имаше и кандидатури надвишаващи многократно тази стойност. Тези кандидати отпаднаха от състезанието на този етап.

През втория етап се оцени съдържанието на кандидатурите. За всяка кандидатура дадоха своето мнение по двама експерти от Групата на съветниците - хора с опит от сферата на спорта, разработването на проекти, изпълнението на различни граждански инициативи, местното развитие, представители на централната и местната власти и др.

На третия етап, Еврофутбол, съобразявайки се с оценките на съветниците направи своя избор и взе окончателно решение за финансиране на 11 спортни терена. Дванадесетият финансиран терен е избран с гласа на публиката чрез он-лайн гласуване на интернет страницата Избери да спортуваш.

Политика на ФРГИ при всички кокнурси за финансиране на инициативи е да не обявава оценките на съветниците и да не оповестява мотиви за нефинансиране на отделни кандидати. Бихме искали да напомним, че при всеки един конкурс търсеното финансиране е в пъти по-голямо от ресурса, който е осигурен и който ФРГИ обявява винаги преди самият конкурс

Сподели!