София, 14.08.2007 г. - Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) стартира кампанията “Да построим дом след потопа”. ФРГИ свика пресконференция, на която представи модерните механизми за набиране на средствата за кампанията и отчетността при разпределянето на средствата. Кампанията ще набира средства за подпомагане на хората, пострадали от природните стихии през последните месеци. Организаторите предлагат на дарителите два от най-лесните и модерни механизми: онлайн дарение с дебитни и кредитни карти през системата на ePay (чрез първия сайт за онлайн дарения www.zaedno.bg) и SMS с текст DMS navodnenia на кратък номер 17 777 (за абонати на GLOBUL и vivatel чрез единната дарителска система DMS България). В началния етап на кампанията ще бъдат закупени водни помпи и изсушители, а след това средствата ще бъдат насочени към закупуване на строителни материали за възстановяване на пострадалите къщи и изграждането на срутените. ФРГИ започва преговори със строителни фирми за отпускане на материалите на преференциални цени.

В следствие на природните бедствия през последните месеци у нас десетки домове са напълно разрушени, много други са пред срутване. Дъждовете отнеха човешки животи, стотици хора останаха на без помощ и без подслон. В Цар Калоян загинаха 8 човека. Щетите в град Монтана са за над 500 000 лева, а щетите в областите Пазарджик, София, Русе и всички останали засегнати райони все още не могат да бъдат изчислени. Бедствено положение е обявено в редица български градове и села.

Набраните средства ще отидат директно за посрещане нуждите на пострадалите във всички засегнати градове и села. Допитване до съответните държавни институции и общините ще гарантира, че няма да бъдат допускани дублиране на дарения и помощи от държавния бюджет.

DMS е единна дарителска система за набиране на средства чрез SMS и телефонни обаждания, стартирана през 2007 от Български дарителски форум и фондация “Помощ за благотворителността в България” с подкрепата на GLOBUL, vivatel, БТК и Тераком/България. DMS е регистрирана търговска марка, разработена за първи път в Чехия в партньорство от Чешкия дарителски форум, Vodafone, Telefonica и T-Mobile.

Zaedno.bg е първият български сайт за набиране на дарения за важни обществено и културно значими каузи и инициативи. Сайтът дава публичност на актуалните благотворителни кампании за набиране на средства. Даренията се извършват чрез дебитни и кредитни карти. Сайтът стартира през 2006 по инициатива на фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Сподели!