На 18 септември от 18:30 часа за пръв път от столетие насам представители на Народно читалище „Напредък” в град Шумен с подкрепата на българския букмейкър “Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” възродиха легендата на „Карагьоз”. Осем малки артисти от различни етноси представиха фолклорният театър на сенките „Карагьоз се завръща” пред препълнената зала на читалище „Добри Войников”. Театралната група е сформирана след дълги етнографски проучвания на региона и местните обичаи и се е заела със задачата да възстанови традицията „Карагьоз”. Пиесата е резултат от нестихващия ентусиазъм на местните жители, които се обединяват и препредават своите обичаи на идните поколения.
Иван Цингаров – ръководител на творческия състав на театър на сенките „Карагьоз” при Народно читалище „Назъм Хикмет”, отправи покана към всички училища и други просветни организации, които проявяват интерес към този тип куклено-театрални представления, да организират и те такива постановки. Също така той обяви твърдото намерение на артистите да продължат и за в бъдеще да работят по проекта. Тяхната амбиция е да изпълняват различни части от диалога на постановката освен на български, но и на турски, ромски и арменски езици.
Проектът в Шумен е един от деветте от кампанията „Печелиш и помагаш”, които целят възстановяване и съхранение на културното и фолклорно наследство на България. Финансирани от „Еврофутбол”, проектите обединяват и възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България, голяма част от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези обичаи днес оживяват за широката публика.
Партньорите по проекта „Печелиш и помагаш” – „Еврофутбол” и ФРГИ организират представяне на участниците на местно ниво. На 22.09.2007 г. (събота) в Южния парк в София от 12.00 ч.¸ предстои да бъде реализиран фестивал – „Живо наследство”, на който ще присъстват над 310 участници. Фестивалът предвижда да запознае младите и по-възрастни българи с родното историческо фолклорно наследство, събирано и възстановявано с активното участие на жителите по места.

Сподели!