Софийският градски съд в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) дари 30 компютърни конфигурации на три организации, предоставящи социални услуги за деца в риск и деца лишени от родителска грижа. С компютърната техника ще бъдат оборудвани зали в Дома за деца във Велинград, Дневния център за бездомни деца “16+” в София и Центъра за обществена подкрепа към дома за деца “П. Р. Славейков” в столицата.

Софийският градски съд е в процес на изпълнение на информационната си стратегия и плана за действие за внедряване на информационните системи в правораздаването в България. Това наложи подмяната на компютърното оборудване в най-голямото в страната съдилище.

“Въвеждането на интегрирани автоматизирани информационни системи ще повиши в значителна степен прозрачността в дейността на органите на съдебната власт и ще спомогне за намаляване на възможностите за корупционни практики – сподели Председателя на Софийския градски съд, съдия Светлин Михайлов. Усилията ни са за прозрачност в работата на съда и за повишаване на информираността, на достъпа и с това на общественото доверие в съдебната система – изтъкна съдия Михайлов при подписването на договорите за дарение. С настоящия акт на дарение ние даваме и пример за добра практика за отговорността на институциите към гражданите в нужда.”

 

Очакваните резултати от развитието на информационните технологии в съдебната система са свързани с увеличаване на качеството на предоставяните административни услуги; подобряване на взаимодействието с външни институции посредством подобрен информационен поток; ускоряване на процедурите по завеждане на дела и тяхното решаване; осигуряване на навременно предоставяне и контрол на съдебната информация.

Сподели!