Предимството на социалните предприятия е, че не само осигуряват заетост на дълготрайно безработни лица, но предоставят услуги на хора в неравностойно положение, които иначе не биха имали възможност да си ги позволят.

 

Пример за успешен проект е социалното предприятие „Услуги в дома и градината”. Проектът е финансиран от Европейския социален фонд, по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”2007-2013 г., схема „Социално предприемачество” и осъществен на територията на четири български общини  (Айтос, Благоевград, Бяла Слатина и Велико Търново).

 

Какво представлява проекта: след подготвителен период от около година през месец март 2011 г. в община Айтос и община Бяла Слатина стартира предоставяне на услугите „Градинарство” и „Домашен майстор” в домовете на хора с увреждания, самотни възрастни хора и други жители на общината, които искат да подобрят домашната си среда. Услугите са предоставяни от дълготрайно безработни лица, преминали мотивационно и квалификационно обучение за предоставяне на една от посочените по-долу услуги.

 

Услугата „Домашен майстор” включва ремонтни дейности в дома на клиентите - бояджийски работи, мазилки и шпакловки, вътрешни облицовки и настилки, дребни ремонти на дограми, врати, прозорци, др.Клиентът закупува необходимите консумативи и материали (боя, лак,  осветителни тела, тапети, теракота, др.).

 

Услугата „Градинарство” включва дейности за поддържане на двора и градината (цветопроизводство, озеленяване и аранжиране, растителна защита, др.). Клиентът закупува необходимите консумативи и материали (тор, препарати за растителна защита, декоративни храсти, плодни дръвчета, зеленчуков и плодов разсад, др.)

 

Повече информация за конкретния проект можете да намерите тук.

Сподели!