На 04 юли 2007 г. бе изтеглен третият целеви тираж на ДППЛ. Той допринесе с близо 2 838 лв. за кампанията „Печелиш и помагаш”, съвместна инициатива на ДППЛ и Еврофутбол - на тема „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до информация" за хора с увреждания.

Целта на проекта бе да се създадат условия за свободен и безпрепятствен достъп на хората с увреждания до ресурсите на библиотеките и информационните центрове в страната, както и да бъде повишена информираността на обществото по проблемите им.

По време на третия целеви тираж, с финансовата подкрепа на партньорите по проекта и инициативата на Сдружение „Център за независим живот” (ЦНЖ) и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) бе създаден специално оборудван инфо-бус, адаптиран за хора с увреждания и предлагащ свободен достъп до специализирана и художествена литература, интернет и четяща програма за незрящи. За периода 21 – 28 юни 2007 г. пътуващата библиотека премина през градовете Гоце Делчев, Разград, Бургас и Стара Загора. Във всеки един град, пристигането на буса бе отпразнувано с много и различни игри, награди и музика. За настроението на гостите се погрижиха актьорите от театър „Цвете” и спектакъла на кокили „Ние и то”.

Проектът „Печелиш и помагаш” - „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до информация" реализира изграждане на рампа за инвалиди на входа на информационния център в Стара Загора и оборудване на читателски места за хора със зрителни и двигателни проблеми в градовете - Гоце Делчев, Разград и Бургас.

От старта на тиража на 05.06.2007 г. до неговия край на 04.07.2007 г. бяха продадени общо 25 794 броя билети, 11% от набраните средства се отделят за съответния проблем. Сумата ще бъде предоставена на Сдружение „Център за независим живот” (ЦНЖ) за финансиране на пътуващата библиотека. Най-много билети са изкупени във Варна- 3394. В Бургас са продадени 2027 броя, Стара Загора- 2498, а в Софийска област са 5668.

Сподели!