Днес 03.09.2007 г. стартира петия целеви тираж на Държавната Парично Предметна Лотария (ДППЛ) в подкрепа на българското местно фолклорно и нематериално наследство. Целевият тираж е част от проекта „Печелиш и помагаш”, съвместна инициатива на Еврофутбол, ДППЛ и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).
През месец юни ФРГИ проведе за четвърти път конкурса „Живо Наследство”, на който от общо 105 кандидатури бяха избрани девет, различни по своята същност, но обединени от активното участие и желание на местните жители, да изградят мост между миналото и идните поколения. Одобрените проекти за 2007 г. ще бъдат финансирани от българския букмейкър -  „Еврофутбол".
Всеки един от тези 9 проекта, чрез финансирането ще направи официално представяне през септември и октомври в своето населено място. „Еврофутбол” и ФРГИ ще се включат активно в провеждането на тези събития по места.
В рамките на тиража, на 22.09.2007 г. ще се проведе мащабен еднодневен фолклорен фестивал „Живо наследство”. Събитието ще се проведе от 12.00 часа на сцената на Южният парк в гр. София. Участие ще вземат деветте одобрени проекта от тази година и минали участници в програмата на ФРГИ - „Живо Наследство”. В рамките на фестивала ще бъдат представени занаяти, умения и традиции. На голяма сцена ще могат да бъдат чути стари фолклорни песни, ще бъдат възродени обичаи и ритуали, а в края на фестивалния ден ще бъде прожектиран филм разказващ за участниците и проектите.

Повече за проектите:

- От векове населението на село Тракиец – българи и турци, съжителстват в мир и разбирателство. Те са подготвили проект, свързан с два големи празника – Коледа и Рамазан Байрам. С подкрепата на българския букмейкър ще бъдат открити две работилници: едната за обреден реквизит и атрибути, необходими за празниците; втората е за обредни хлябове, краваи, колачета. Ще се проведат и етнографски експедиции из района с цел проучване и събиране на информация и експонати и подреждане на кътове и експозиция от събраните експонати.
- Вторият избран проект е амбициозното начинание на група за автентичен фолклор, състояща се от 15 момчета на възраст от 10 до 18 години от гр. Добрич. Те са насочили своите усилия към проучването и разпространението на 20 автентични добруджански коледни песни и наричания, които ще бъдат издадени на CD.
- „Еврофутбол” финансира и изграждането на риболовен музей, в който да бъдат изложени фотографии и експонати свързани с този поминък. Той е по идея на жителите на село Ветрен, които от години изхранват своите семейства благодарение на река Дунав.
- Привлекателната сила на с. Паталеница се дължи на уникалните архитектурни и културни паметници, които могат да се видят там. Чрез създаване на разнообразни образователни и рекламни материали, местното училищно настоятелство и „Еврофутбол” ще популяризират удивителната история на един от тях - средновековната църква "Св. Димитър" /ХІІ-ХІІІ век/.
- Изключително атрактивен е и следващия проект, който се реализира от младежка група Арт - център "ИАРА". Той цели провеждане на музикален уъркшоп за ударни инструменти /перкусии, тарамбуки и др./, и провеждане на Младежки музикален фестивал в рамките на 3 дни през октомври. Ще бъдат създадени, разучени и представени пред широка аудитория композиции, създадени на базата на смес модерно звучене и характерни фолклорни ритми.
- Фолклорният театър на сенките „Карагьоз” е широко разпространен от 16-ти до началото на 20-ти век сред мюсюлманското население у нас. Днес професионална група, съставена от българи, турци и роми от Шумен са се заели със задачата да възстановят тази традиция. Те ще представят два спектакъла въз основа на етнографски проучвания.
- Инициативна група от село Горна Росица, Севлиевско, е ангажирана с изследването на типични за региона сватбени обичаи – песни, носии, танци и ритуали, включително и обредни гозби. Специално за своите гости фолклорната група към читалището ще организира възстановка на ритуала.
Сдружение " Хармония и традиции" от град Търговище е привлякла за своята инициатива девойки и младежи – доброволци, които да бъдат обучени в ръчно изработване на предмети от естествени материали – шума, вълна, коприна, включително плетене с шумки от царевица, изплитане на вълнени чорапи, шита дантела - “кене”. За публиката ще бъдат организирани изложби с демонстрации на усвоените умения и диск с резултатите от проекта.
- Група възрастни жители от Ловеч и региона са организирали сбирка по ръкоделие, като тяхната цел е придобитите умения да бъдат предадени на по-младото поколение. Едновременно с това те пресъздават седянка, която ще бъде представена в края на септември в рамките на Европейските дни на наследството в града.

Събития по места:

- гр. Търговище, клуб на Нестопанските организации- кръгла маса „Необходимост от опазването на народната духовна култура”. 10 септември, 16.00 часа
- село Паталеница (обл. Пазарджик), църква „Св. Георги”- разказ за църквата „Св. Димитър” в село Паталеница. 19 септември, от 11.00 часа.
- гр. Шумен, Народно читалище „Напредък”- предпремиера на куклено театрално представление „Карагьоз се завръща”. 20 септември, 18.30 часа.
- гр. София, Южен парк- фестивал „Живо наследство” с участието на представители от различни региони на страната. 22 септември, 12.00 часа.
- гр. Ловеч на крепостта- представяне на селски седенки от селата Славяни, Пресяка и Баховица по време на Европейски дни на наследството. 27 септември.
- село Тракиец (обл. Хасково)- изработване на обредни хлябове и реквизит, както и представяне на събрани етнографски експонати. 2 октомври.
- гр. Търговище, Народно читалище „Развитие” в квартал Въбел- изложба на ръчно изплетени автентични предмети. 3 октомври, 14.00 часа.
- гр. Дупница, пред Джамията -есенен младежки фестивал ИАРА 2007. Изпълнение на композиции създадени на базата на смес модерно звучене и характерни фолклорни ритми. 05-07 октомври, 09.00 часа.
- гр. Търговище, клуб на пенсионера „Капитан Петко Войвода”- изложба на ръчно изплетени автентични предмети и традиционни ястия. 10 октомври, 16.00 часа.
- село Ветрен (обл. Силистра), читалище „Димитър Благоев”- откриване на музей на риболова. 12 октомври, от 17.00 часа.
- село Горна Росица (общ. Севлиево)- представяне на автентичен сватбен ритуал. 13 октомври, 10.30 часа.
- гр. Шумен, народно читалище „Напредък”- премиера на куклено театрално представление „Карагьоз се завръща”. 14 октомври, 18.30 часа.
- гр. Добрич, ОУ „Димитър Талев”- представяне пред широка публика на диск със записани автентични коледарски песни и наричания характерни за този регион. 15 октомври, 15.00 часа.

Сподели!