На 07.10.2007 г. приключи Младежкия музикален фестивал в град Дупница, който е едно от деветте събития по програмата „Печелиш и помагаш” на ”Еврофутбол”, които целят опазването на българското фолклорно нематериално наследство. Партньор по тази тема е Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

В рамките на три дни жители и гости на града имаха уникалната възможност да се докоснат от близо до характерните особености на Македонския и Шопския фолклорен регион, да чуят композиции, създадени на базата на смес от модерно звучене и характерни народни ритми, а най-големите ентусиасти опитаха сами да посвирят на перкусии.

Културната надпревара стартира на 05.10.2007 г. с експозиция на фотоси в Градската изложбена зала. Снимките са част проведения фотопленер в Етнографския музей в Сапарева баня, където участници в проекта са били обучавани на местните ритми и песни от жените от фолклорната група "От извора".

Втората вечер се превърна в среща на поколенията и показа, че за музиката и забавлението няма възрастова граница. Баби в празнични одежди пяха и танцуваха на фона на импровизации от младежката перкусионна група ИАРА. След оттеглянето на възрастните жени, сцената беше завзета изцяло от ИАРА. Концерта им продължи над час и половина и показа цялата палитра от звуци, присъщи за този регион, но с едно ново и по-модерно звучене. Вечерта приключи с неспирни овации, а екзалтираната публика не искаше да се раздели с младите таланти.

Дъждовното време не уплаши дупничани, които въоръжени с бои и спрейове проведоха „Графити-фест”. Финалното за фестивала мероприятие беше открито на 07.10.2007 г. от известния художник и преподавател Явор Виделов, а над 50 души станаха свидетели на раждането на модерните цветни творения. Особен колорит в него донесоха група белгийци, които очаровани от местния плам решиха да се включат в надпреварата. Събитието приключи с провеждане на WORLD DJ PARTY с дисководещ и музикална програма.

Сподели!