Средищното ОУ „Константин Величков” в с. Паталеница е участник в програмата за детско и младежко развитие "Дъга" Фондация “Работилница за граждански инициативи”, осъществявана с финансовата подкрепа на Фондация “Оук” и Фондация “Велукс”. Наскоро то беше бе посетено от националния омбудсман Константин Пенчев, в рамките на националната кампания за учебната 2012/2013 г. на Министерството на образованието, младежта и науката „Участвам и променям!”, подкрепена от омбудсмана на Република България.

Инициативата е ориентирана към осъществяване на гражданско образование в училище, а институцията на омбудсмана участва в нея, като организира разговори с ученици на тема: „Познаването на правата на човека като гаранция срещу нарушаването им”. Пред ученици и учители г-н Пенчев подробно разказа
за въпросите, с които се занимава, изясни компетенциите си като граждански защитник в нашето общество. Обърна специално внимание на работата с младите хора, говори с тях за правата на детето и изясни при какви случаи могат да се обръщат за съдействие към него. След срещата с децата и учителите гостите посетиха музейната експозиция на селото и църквата „Св. Димитър”. Беше организирана и временна приемна на обществения защитник за всички жители на с. Паталеница и съседните населени места.

 Младите репортери на училищния в. "Искрици", Анна Пантушева, Илияна Савова, Василена Пандева и Васил Стоилов (на снимката), не пропуснаха шанса да интервюират Омбудсмана. Ето и техният материал:


“ИСКРИЦИ”: Г-н Пен­чев, с какви впечатления останахте от посещени­ето си в нашето учили­ще?

К. Пенчев: Много се впе­чатлих от вашето училище. Хареса ми самата сграда. Има един особен дух в нея. Допадна ми това, че дори на радиатора е из­рисувана църква. Това е нещо твърде модерно сега в София. Рисуват се ел.таблата по улиците. А тук е направено отдавна.

Много се впечатлих от иконите в коридорите. Личи си, че са ги рисували талантливи деца. Сцената отвън също е впечатлява­ща.Училището ви е при­добило уникален вид, не прилича на другите. Тряб­ва да се гордеете с него!

“ИСКРИЦИ”: В училище малко се говори за пра­вата на ученика. Знаят ли децата правата си и чия е отговорността да им ги разясни?

К. Пенчев: Отговорност­та е на нас, големите. В частност и на омбудсма­на и аз затова съм тук, при вас. Като бях малък, обикновено ми казваха: „Трябва да учиш! Трябва да си оправиш леглото! Да ядеш, да слушаш родите­лите, да слушаш учители­те, директора.” Но никой не ми казваше: „И ти имаш права!” А истината е, че и децата имат права и тряб­ва да ги знаят, защитават и отстояват. Трябва да израствате будни гражда­ни и когато видите, че са нарушени нечии права, да реагирате без притес­нения.

“ИСКРИЦИ”: Има ли случаи, когато деца тър­сят помощ от Вас?

К. Пенчев: Има такива случаи и тогава нашата намеса е моментална и ефективна. Разговаряме с учители, директори, за да помогнем на учениците и да решим възникнали спорове. Вие също може да се обръщате към мен – и чрез писма, и чрез Интернет, като ние ви га­рантираме, че тайната ще бъде запазена.

Децата трябва да знаят, че имат права. Тези права обаче носят и отговор­ности. Когато смятате, че е необходимо, трябва да заявявате позицията си пред учители и родители, за да може да има про­мяна. Това е смисълът на програмата „Участвай и променяй!”.

“ИСКРИЦИ”: В нашето училище има деца със специални образовател­ни потребности. Смята­те ли, че българското училище е достатъчно развито, за да не бъдат потъпквани и техните права?

К. Пенчев: Тепърва бъл­гарското училище започна да мисли по този проблем и да се развива в тази на­сока. Добре е, че вече се говори затова. В закона за училищно и предучи­лищно възпитание вече се предвиждат специални мерки. Най-важно е обаче тези деца да учат заедно с вас, да не бъдат отделени и изолирани от своите връстници.

“ИСКРИЦИ”: Какво мислите за агресията в училище? Как да по­стъпваме с агресивните деца, без да нарушаваме правата им?

К. Пенчев: Този въпрос е много проблемен. Дей­ствително агресията се увеличава все повече. Ця­лото ни общество е изне­рвено и това се отразява и на децата. Има ученици, които проявяват агресия не защото са лоши, а за­щото средата им на живот е такава. Трябва да им се покаже, че агресия в училище не бива да има, да бъдем непримирими към агресорите. Но не бива тези деца на всяка цена да бъдат наказвани и репресирани. Трябва да се открият причините за тяхното поведение и да се работи върху проблема.

“ИСКРИЦИ”: Вие никога ли не сте нарушавали гражданските права на някого?

К. Пенчев: В живота все­ки е попадал в ситуация, при която нарушава не­чии права. Случвало се е да бъдем несправедливи и агресивни към някого. Сигурно и аз съм наруша­вал нечии права, моите също са били нарушава­ни. Трябва да се учим на търпимост и да разбираме хората.

“ИСКРИЦИ”: Какво не е омбудсманът?

К. Пенчев: Омбудсма­нът не е съд, не може да замести съда, не може да пререши едно дело. Омбудсманът не може да бъде наказващ орган, да уволни някого. Неговата работа е да бъде посред­ник и да помага на хората. Той прави проверки, дава препоръки, становища и настоява да се спазват човешките права. Аз не­прекъснато правя това, за да мога да бъда полезен на хората.

Какво е омбудсманът?

Омбудсманът е за­стъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и незави­сим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за срок от пет години. Омбудсманът е неза­висим в своята дейност и се подчинява само на Конституцията, законите и международните до­говори, ратифицирани и влезли в сила за Репуб­лика България


Сподели!